Recensie: Bright van Jessica Jung

In 2020 debuteerde oud KPop zangeres Jessica Jung met haar YA boek Shine, waarin we Rachel Kim volgen die ervan droomt om te debuteren in de KPop. Men zegt dat dit fictie is, maar het overlapt veel met het leven van Jung. Ik las Shine en kwam er toen niet lekker doorheen. Eerder dit jaar las ik het opnieuw en werd toen erg nieuwsgierig naar Bright, het vervolg.

Titel: Bright
Auteur: Jessica Jung
Vertaler: Claudia Witteveen
Serie: Shine #2
Verschijningsdatum: 10 mei 2022
Uitgever: Best of YA
Genre: Young Adult, Contemporary

Stap opnieuw in de bizarre wereld van k-pop In Shine volgden we Rachels weg naar de top, in Bright is Girls Forever uitgegroeid tot een van de populairste girlbands in heel Zuid-Korea. Rachels leven draait alleen nog maar om trainen. Ruimte voor andere dromen is er niet, laat staan voor liefde. Maar dat is het allemaal waard. Toch? Rachel twijfelt steeds meer over haar toekomst in de k-pop en droomt steeds vaker over een eigen kledinglijn. Een uitnodiging voor de Fashion Week in Parijs is een perfecte eerste stap. Wanneer haar droom werkelijkheid wordt, blijkt dat tegelijkertijd haar grootste nachtmerrie. Rachel moet kiezen tussen de mode en de muziek. Hoe kan ze kiezen tussen haar twee grootste liefdes? Bright is het vervolg op Jungs sprankelende debuut Shine. Dit boek is het perfecte cadeau voor fans van BTS en Blackpink, maar je hoeft geen k-popfan te zijn om te smullen van deze heerlijke rollercoaster!

Waardering: 4 uit 5.

Bright pakt de draad zo’n vijf jaar na Shine op. Rachel kent veel succes met de groep Girls Forever. Ze hebben succes in zowel Zuid-Korea als ver daarbuiten. Er staan grote optredens op de agenda, maarr ergens tussen die optredens door begint Rachel aan zichzelf te twijfelen. Is de KPop nog alles in haar leven of moet ze toch kijken wat de toekomst voor haar te bieden heeft? Als ze een uitnodiging krijgt voor de Fashion Week in Parijs weet ze het zeker, ze wil ook iets met mode. Als kind schetste en tekende Rachel al veel, maar door haar carrière is deze hobby op een laag pitje komen te staan. Kan ze dit wel combineren met haar carrière in de KPop? En hoe moet dat nou als ze Alex ontmoet, die toch wel heel leuk blijkt te zijn? Want ja, daten is verboden voor KPop idolen…

Shine startte wat traag op en bleef voor mijn gevoel wat voortkabbelen. Met Bright had ik dit gevoel helemaal niet. Dit komt wellicht ook doordat ik het verhaal van Jessica Jung een soort van ken en weet hoe haar tijd bij Girls’ Generation is geëindigd. Ik herkende hierdoor een aantal dingen in Bright. Jung zegt dat het verhaal van Rachel fictie is, maar als je iets verder op internet zoekt, kom je wat meer tegen over wat er echt gebeurd is. Let wel, dit is natuurlijk gissen en ook wel wat roddel en achterklap, want alleen Jung en de betrokkenen kennen het ware verhaal. Toch kun je niet ontkennen dat de auteur zich niet inhoudt in dit boek en dat er parallellen in te vinden zijn.

In de vijf jaar tussen de verhalen van de boeken uit dit tweeluik heeft Rachel zich sterk ontwikkeld. Van een tiener KPop trainee naar een volwassen vrouw en succesvol zangeres. Wat niet is verdwenen is haar passie en haar drive. In Shine was ze enorm gedreven om haar debuut te maken in de KPop, in Bright is ze enorm gedreven om haar kledinglijn te laten slagen. Ook zoekt ze naar manieren om deze twee drukke businesses met elkaar te combineren en dat blijkt lastiger dan gedacht. Ook het feit dat ze begint te twijfelen aan haar keuze voor de KPop laat zien dat Rachel volwassen is geworden. Succes is leuk, maar hier heeft ze heel veel voor op moeten geven, waaronder quality time met haar familie. En familie is toch veel belangrijker dan succes.

Net als in Shine is de schrijfstijl van Bright makkelijk te volgen. Hierdoor leest het boek vlot weg. Het verhaal vind ik beter in elkaar zitten, er gebeurt ook echt iets. In Shine was de plot erg voorspelbaar, maar dat ervoer ik hier helemaal niet. Zeker als je het verhaal erachter niet kent, kom je in dit boek verrassende wendingen tegen. Ondanks dat ik het verhaal deels kende, heb ik genoten van het lezen van Bright. Sterker nog, ik had het binnen een dag uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: