Recensie: Box van Camilla Läckberg en Henrik Fexeus

Jaarlijks verschijnen er een hele hoop Scandinavische thrillers. Bekende en gerenomeerde thrillerschrijvers zijn onder andere Samuel Bjork en Jussi Adler-Olsen. Maar ook de Zweedse Camilla Läckberg heeft veel boeken op haar naam staan. In oktober 2021 verscheen een nieuwe serie van haar hand waarvoor ze heeft samengewerkt met mentalist Henrik Fexeus. Het eerste deel van deze serie heet Box. Al vanaf het moment dat ik het boek voorbij zag komen werd ik nieuwsgierig. Deze nieuwsgierigheid werd almaar groter toen de enthousiaste recensies binnen bleven stromen. Weet deze thriller het hoge niveau dat Scandinavische thrillers meestal hebben vast te houden?

Titel: Box
Auteur: Camilla Läckberg, Henrik Fexeus
Vertaler: Elina van der Heijden, Sophie Kuiper
Serie: Mina Dabiri en Vincent Walder #1
Verschijningsdatum: 1 oktober 2021
Format: Luisterboek
Voorlezer: ChristelSchimmel
Luistertijd: 20 uur, 36 minuten
Aanbieder: Storytel
ISBN: 9789044362015
Genre: Thriller

Wanneer een vrouw dood wordt aangetroffen in een kist doorboord met zwaarden, vraagt de politie zich af of het een mislukte goocheltruc is of een brute moord. Inspecteur Mina Dabiri schakelt de hulp in van Vincent Walder, mentalist en expert in lichaamstaal en magie. Ze linken de dood met eerdere moordzaken en beseffen dat ze op jacht zijn naar een roekeloze seriemoordenaar die tegengehouden moet worden voordat er nog meer slachtoffers vallen. Maar zowel Mina als Vincent heeft een duister geheim. Hun verleden lijkt verband te houden met de zaak. Ze moeten de moordenaar een stap voor zijn. Maar hoe? Box is het eerste deel van een nagelbijtende serie van dit nieuwgevormde schrijversduo.

Waardering: 4 uit 5.

Dit boek stond al een tijdje op mijn “wil ik lezen”-lijstje. Ik zag het ook al vrij snel bij Storytel verschijnen, maar het verscheen eerst in delen. In totaal is het boek opgesplitst in zes delen alvorens de volledige versie begin dit jaar verscheen. Ik houd niet van opgeknipte luisterboeken, ik wil gewoon in een keer door. Ik wachtte dus tot de volledige versie beschikbaar was.

Box is een klepper van 640 pagina’s dat resulteert in ruim 20 uur luisterplezier. De kwaliteit van Scandinavische thrillers ligt vaak erg hoog en deze thriller vormt daar geen uitzondering op. Hoofdpersonen Vincent Walder en Mina Dabiri hebben hun geheimen en eigenaardigheden. Die laatste krijgen een prominente rol in het verhaal waardoor deze personages echt aanvoelen. Want ook al heb je zo je moeilijkheden, je kunt toch helpen bij het oplossen van een moord. Tenminste, in dit geval. Doordat er veel van perspectief gewisseld wordt leer je beide personages goed kennen. De auteurs geven vaak net genoeg prijs om nieuwsgierig te worden gemaakt voor het vervolg. Het is overduidelijk dat nog lang niet alles is onthuld, vooral het personage van Mina roept nog veel vragen op.

Het is niet te merken dat dit boek door twee auteurs is geschreven. Het verhaal loopt vloeiend en de schrijfstijl gaat hierin mee. Als je weet dat Henrik Fexeus een mentalist is, wordt het ook wel duidelijk dat hij verantwoordelijk is voor de verhaallijn van Vincent Walder. Camilla Läckberg nam het verhaal van Mina voor haar rekening. De plot is spannend en complex, ik had nooit geraden wie de dader is en het motief helemaal niet. Door te wisselen tussen heden en verleden wordt ook hier stukje bij beetje informatie prijs gegeven, maar het is tot het eind onduidelijk hoe de vork in de steel zit. Heerlijk, dit is nou een echte ouderwetse thriller. Kom maar op met dat vervolg.

Ik vond Box een aangename luisterervaring. Het verhaal zit goed in elkaar en maakt nieuwsgierig naar het vervolg. De personages hebben nog lang niet al hun geheimen onthuld, vooral Mina Dabiri blijft nog een mysterie. De schrijfstijl is vlot, het is niet te merken dat er twee auteurs aan dit boek hebben gewerkt. Zo naadloos loopt alles in elkaar over. Christel Schimmel past als voorlezer goed bij deze thriller. Ik ben blij dat ik weer eens een ouderwets goede Scandinavische thriller te pakken had en ben heel benieuwd of de vervolgdelen het niveau vast kunnen houden.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: