Recensie: Believe Me (Shatter Me #6.5) van Tahereh Mafi

Halverwege 2021 was het daar opeens: de aankondiging van auteur Tahereh Mafi dat er nog één novella in de “Shatter Me” serie zou verschijnen. Je weet wel, die serie die eerder al met drie delen en twee novella’s werd verlengd en die in 2020 toch echt afgerond zou zijn. Believe Me zou dan echt de afsluitende novella worden, verteld vanuit het perspectief van Warner. Hoe vond ik het om toch nog een keer terug te keren naar de wereld van Sector 45? Let op: deze recensie bevat spoilers voor de eerdere delen van de serie.

Titel: Believe Me
Auteur: Tahereh Mafi
Serie: Shatter Me #6.5
Verschijningsdatum: 16 november 2021
Uitgever: HarperCollins
Format: Ebook
Aantal pagina’s: 177
ISBN: 9780063228313
Genre: Young Adult, Dystopian

The devastatingly romantic fifth novella in the New York Times and USA Today bestselling Shatter Me series, chronicling the events after Imagine Me, the explosive sixth novel. Juliette and Warner fought hard to take down the Reestablishment once and for all. Life in the aftermath isn’t easy, as they and their friends at the Sanctuary work with their limited resources to stabilize the world. Warner has his sights set on more than just politics. Since he proposed to Juliette two weeks ago, he’s been eager to finally marry her, the person he loves more than anything and has endured so much to be with. But with so much chaos around them, it’s been nearly impossible for them to have a wedding. And even Juliette has been distracted by everything they need to do. At long last, Warner and Juliette’s future together is within reach, but the world continues to try to pull them apart. Will they finally be able to be happily, officially, together? Celebrate the tenth anniversary of Tahereh Mafi’s bestselling Shatter Me series with Believe Me!

Waardering: 3 uit 5.

In Believe Me volgen we Warner en Juliette in de aanloop naar hun bruiloft die aan het einde van Imagine Me al werd onthuld. Alleen gaat alles anders dan van te voren gepland. Dat was natuurlijk wel te verwachten, want bij Warner en Juliette loopt niets op rolletjes. Lukt het hen toch om in het huwelijksbootje te stappen of eisen alle eerdere gebeurtenissen hun tol?

Ik was nogal verbaasd toen de aankondiging voor Believe Me verscheen. Ik dacht dat het nu echt klaar was met de “Shatter Me” serie. Aan de andere kant hadden we nog geen novella vanuit het perspectief van Warner, dus het kon ook bijna niet anders om de serie compleet te maken. Toch bleef dit boekje liggen na verschijning en ik begreep bij het lezen direct waarom. Laten we eerlijk zijn, de tweede helft van deze serie is niet heel denderend in vergelijking met de originele trilogie. Restore Me en Defy Me gingen nog wel, maar Imagine Me was ronduit vaag. Niet dat ik het zonder plezier las, maar het haalt het gewoon niet bij het niveau van Ignite Me, de afsluiter van de oorspronkelijke trilogie.

Believe Me zet de lijn van de laatste boeken in de serie helaas een beetje voort. Natuurlijk is het een afsluitende novella, maar vaak voegt zo’n extra boek toch nog wat toe aan het verhaal. Dat gevoel had ik hier helemaal niet. Het was echt bedoeld als cadeautje voor de fans om het tienjarig jubileum van de serie te vieren en dat was duidelijk merkbaar tijdens het lezen. Ondanks het geringe aantal pagina’s maakte Warner wel een ontwikkeling door, dat is knap gedaan van Mafi. Deze ontwikkeling kwam wel wat laat en dat is jammer. Het maakt namelijk nieuwsgierig naar het verloop van het eerdere verhaal als Warner deze ontwikkeling eerder in de serie had doorgemaakt.

Believe Me van Tahereh Mafi is een leuk extraatje dat snel wegleest, maar ook niet meer dan dat. Het is precies goed voor de bedoeling die de auteur met deze afsluitende novella had. Het zou nu wel goed zijn om deze wereld te verlaten, want eerlijk gezegd is de serie wel tot op de laatste druppel uitgemolken. Uitmelken blijkt hier wel degelijk een vak en dat is jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: