Recensie: Baguette met jam voor twee van Wendy Brokers

Eerder dit jaar maakte ik – tot mijn grote schaamte – kennis met de boeken van Wendy Brokers. Ik had al eerder van deze auteur gehoord en haar boeken stonden ook al heel lang op mijn nog te lezen lijstje. Vooral haar tweede roman Baguette met jam voor twee. Brokers is een gevestigde auteur binnen het feelgood genre, maar is ook thuis in het schrijven binnen het young adult en new adult genre. Ik heb tot nu toe twee new adult titels van haar gelezen, hoog tijd om eens in dit oudere feelgood boek van haar te duiken.

Titel: Baguette met jam voor twee
Auteur: Wendy Brokers
Serie: Baguette met Jam #1
Verschijningsdatum: 31 juli 2018
Uitgever: Boekerij
Format: Ebook
Aantal pagina’s: 336
ISBN: 9789022584217
Genre: Feelgood

Lize de Ruiter heeft na de dood van haar vader zo haar redenen om Nederland tijdelijk te verruilen voor het zonnige Zuid-Frankrijk. Een zomer lang werken op de camping van een vroegere vriend van haar vader lijkt haar een ideale manier om haar problemen even te vergeten en haar leven weer op de rit te krijgen. Mannen zijn voorlopig uit den boze. Maar de onwaarschijnlijk knappe sportinstructeur van de camping steekt zijn interesse niet onder stoelen of banken, net zo min als de charmante zoon van de campingeigenaar. En als de persoon die ze het hardst probeerde te ontvluchten dan ook nog ineens voor haar neus staat, kan Lize er niet langer onderuit: je kunt de waarheid wel ontkennen en ervoor weglopen, maar die struisvogeltactiek kan je zomaar de liefde van je leven kosten.

Waardering: 4 uit 5.

In dit boek volgen we Lize die na de dood van haar vader haar leven weer op de rit probeert te krijgen. Ze wil even weg van alles en iedereen en besluit daarom een zomer te gaan werken op een camping in Zuid-Frankrijk. De eigenaar van deze camping is een vroegere vriend van de familie, tot ze knallende ruzie kregen. Sindsdien was er geen contact meer, tot nu. Bij aankomst op de camping maakt Lize kennis met Jelle, tot wie ze zich direct aangetrokken voelt. Dat duurt echter niet lang, want dan verschijnt Nate plotseling voor haar neus. Lize heeft na een aantal vervelende gebeurtenissen mannen afgezworen, maar lukt het haar om de charmes van deze sportinstructeur te weerstaan?

We lezen dit verhaal vanuit het perspectief van Lize. Dit kan ervoor zorgen dat niet alle personages even goed uitgewerkt lijken, maar dat is hier absoluut niet het geval. Hoofdpersoon Lize leer je het beste kennen, al duurt het een behoorlijke tijd voor ze zich bloot durft te geven en je als lezer begrijpt waarom ze naar Zuid-Frankrijk is gekomen en waarom ze doet wat ze doet. Daarnaast is er Nate, een zo mogelijk nog ondoorgrondelijker personage dan Lize. Bij hem duurt het helemaal een poos voor hij zich open durft te stellen. Ook bij Nate komt het verleden spoken en hij vindt het moeilijk om hier mee om te gaan. Wat er precies is gebeurd in zijn jeugd komen we pas te weten in de epiloog. Dit zorgt ervoor dat de personages gevoelens oproepen, zowel sympathie als ergernis. Waarom duurt het zo lang voor Lize en Nate zich voor elkaar open durven te stellen zonder barrières? Deze vraag houdt je continu in zijn greep en maakt je nieuwsgierig.

Als je de achterflap leest denk je in eerste instantie aan een luchtige chicklit die zich tijdens een zinderende zomer in Zuid-Frankrijk afspeelt. Niets is minder waar. Doordat de personages allebei flink wat bagage met zich mee dragen worden er diepere lagen in het verhaal aangebracht. Naast deze diepgang is er zeker ruimte voor luchtige gebeurtenissen en het zomerse chicklit gevoel. De schrijfstijl van Brokers past hier goed bij. Doordat de schrijfstijl vlot loopt, wordt het boek nergens te zwaar of te licht. De mix tussen de heftige thematiek en de feelgood elementen is in balans wat ervoor zorgt dat je deze roman moeilijk weg kunt leggen. Ook al is de plot niet heel diepgaand, de personages zijn dit zeker wel. Dit maakt Baguette met jam voor twee een heel ander soort feelgood dan je als lezer in eerste instantie zult vermoeden. Dit verrassingselement zorgt ervoor dat de boeken van Wendy Brokers stuk voor stuk successen zijn en dat deze auteur een gevestigde naam is binnen het feelgood genre.

Al met al heb ik genoten van Baguette met jam voor twee. Ik was in eerste instantie bang dat het niets voor mij zou zijn, een veel te luchtig en oppervlakkig verhaal. Zeker omdat ik ben begonnen met het lezen van wat later werk van deze auteur en dit een van haar eerste boeken is. Niets is minder waar en dit maakt mij erg nieuwsgierig naar de losstaande vervolgdelen Leven met een leugen en Omkijken naar morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: