Recensie: Anders, Beter van Lisa van Campenhout

Een aantal jaar geleden las ik Bijna echt, de debuutroman van Lisa van Campenhout. Deze YA gaat over een meisje dat zich heel anders voordeed dan wie ze eigenlijk is en Amsterdam was het decor. Nu, een aantal jaar later, is er een nieuw boek van deze auteur verschenen: Anders, beter. Ook dit keer speelt het verhaal zich in Amsterdam af en ook hier gaat het om iemand die zich anders voordoet dan de werkelijkheid. Bij Bijna echt had ik soms nog wat twijfels over het verhaal, zou dat nu anders zijn?

Boek cover van Anders, beter van Lisa van Campenhout

Titel: Anders, Beter
Auteur: Lisa van Campenhout
Verschijningsdatum: 23 juni 2022
Uitgeverij: Blossom Books
ISBN: 9789463493130
Aantal pagina’s: 320
Genre: Young Adult, Contemporary

Lisa van Campenhout debuteerde vorig jaar met Bijna echt, over de eenzame Brenda uit Hilversum die zich voordoet als de steenrijke Aurélie uit Parijs. Deze pageturner heeft de Debuutprijs van de Jonge Jury 2021 gewonnen. Haar nieuwe boek, Anders, beter gaat over Maja. Maja’s eindexamenjaar is belabberd begonnen: al vóór de herfstvakantie wordt ze van school gestuurd. Haar ouders denken dat het goed voor haar zal zijn als ze een tijdje bij familie in Amsterdam gaat wonen. Maja ziet hier het nut niet van in, maar besluit het als een kans te zien. Nu kan ze meer tijd doorbrengen met haar nicht Regina, die alles is wat zij zou willen zijn – succesvol, creatief en vooral: een goed mens. In haar nieuwe woonplaats weet niemand wat er thuis gebeurd is en Maja is ook niet van plan om dat te vertellen. Dit is hét moment om zich eindelijk eens normaal te gedragen en vrienden te maken. Maar dat wordt moeilijk wanneer Regina haar beschuldigt van iets wat ze niet heeft gedaan. Ze moet en zal erachter komen wat haar nicht in haar schild voert. Is Regina wel zo perfect als Maja altijd dacht?

Waardering: 3 uit 5.

Dit boek vertelt het verhaal van Maja. In haar examenjaar maakt ze het op school zo bont dat ze geschorst wordt. Haar ouders vinden het beter dat ze een nieuwe start maakt op een school waar meer aandacht is voor de leerlingen. Maja moet naar Amsterdam verhuizen en bij haar oom en tante wonen. Ze ziet dit als een kans om meer tijd door te brengen met haar nicht Regina. Regina is alles wat Maja niet is: succesvol, creatief en een goed mens. In Amsterdam kent niemand haar verleden en Maja is vastbesloten dat zo te houden. Ze maakt nieuwe vrienden en alles gaat vrij goed. Tot Regina haar ergens van beschuldigd wat ze niet heeft gedaan. Maja is vastbesloten om erachter te komen wat er aan de hand is. Is Regina wel zo perfect als het lijkt?

Dit boek draait om maja. Zij is dan ook het hele verhaal aan het woord. In het eerste hoofdstuk staat ze op het punt naar Amsterdam te verhuizen. Het is dan nog niet bekend wat er is gebeurd waardoor ze van school is gestuurd. Dit wordt wel snel duidelijk, waardoor dat stukje spanning helaas al snel uit het verhaal is. Maja komt over als een lui en laks type met anger issues. Ze ontploft om het minste of geringste en dat maakt haar niet echt sympathiek. Daarnaast krijg ik het idee dat de wereld continu om haar moet draaien, iets dat haar later in het boek goed te kennen wordt gegeven. Aan de andere kant staan daar haar oom en tante die het eigenlijk te druk voor haar hebben. Dat hebben ze ook voor Regina, hun dochter. Ook wordt duidelijk dat ze de schijn voor de buitenwereld op moeten houden, hun leven lijkt perfect maar er sluimert iets. Als lezer wil je hier graag achter komen. Helaas moet je hier een flinke portie geduld voor hebben, want dit wordt naar het einde toe pas duidelijker. Dit geldt eveneens voor een verklaring voor het gedrag van Regina, een ander minder sympathiek personage. Ze is niet vies van frauderen en mensen voor de gek houden. Hierdoor vond ik beide personages erg vervelend, ondanks dat het idee voor hun karakters wel interessant is. Maja wil net zo zijn als Regina, maar wat als Regina nou helemaal niet zo veel van Maja verschilt? Hier moet je als lezer achter komen en dat gebeurt laat.

De schrijfstijl is vlot waardoor je makkelijk door het boek heen komt. Het jammere is alleen dat je het verhaal makkelijk even aan de kant kunt leggen om het daar ook een tijdje te laten liggen. Van Campenhout wist mij niet mee te krijgen, het verhaal pakte de draad moeilijk weer op. Ondanks dit feit las ik het wel snel uit omdat ik een flink sprintje kon trekken.

De plot is veelbelovend. Het is interessant om te lezen wat de motieven van de personages zijn. Op een gegeven moment begon ik net als Maja aan dingen te twijfelen. Toch wist ik dat het zo niet gegaan kon zijn. Ik was alsnog nieuwsgierig naar wat Regina voor ons verborgen hield, al is het antwoord op deze vraag niet echt een climax. Het einde vond ik dan weer jammer, want dat is open en daar houd ik niet van.

Helaas heeft Lisa van Campenhout mij met Anders, Beter opnieuw niet helemaal weten te overtuigen. De personages zijn goed uitgewerkt, de plot is interessant en de schrijfstijl is vlot. Toch mist het boek voor mijn gevoel iets, maar wat precies weet ik eigenlijk niet. Dit is nou typisch zo’n boek waarvan ik na het lezen niet goed weet wat ik ervan vind. Wat ik wel weet is dat ik het einde erg jammer vind. Het verhaal heeft een open einde en daar houd ik niet van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: