Recensie: Amari en Het Spel der Magiërs van B.B. Alston

In 2021 verscheen Amari en de nachtwachters, het eerste deel in de serie over een zwart Amerikaans meisje dat een bovennatuurlijke gave en magie blijkt te bezitten. Ik bekroonde dat boek met de welverdiende 5 sterren en ik kon niet wachten op het vervolg. Dat vervolg verscheen in oktober 2022 dan eindelijk. De verwachtingen waren hoog gespannen, zouden deze ook worden waargemaakt?

Titel: Amari en het Spel der Magiërs
Auteur: B.B. Alston
Vertaler: Sandra C. Hessles
Serie: Amari #2
Verschijningsdatum: 18 oktober 2022
Uitgeverij: HarperCollins Holland
ISBN: 9789402709926
Aantal pagina’s: 400
Genre: Jeugd, Fantasy
Oorspronkelijke titel: Amari and the Great Game

Amari heeft het voor elkaar: ze heeft haar broer Quinten gevonden en – klein detail – ook de hele bovennatuurlijke wereld gered. Haar eerste zomer als Junior Agent aan het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken moet een makkie worden. Toch? Maar ze heeft veel aan haar hoofd: het Bureau krijgt een nieuwe directeur en er rust een vloek op haar broer. Als ze wordt gevraagd om leider van de Magiërs te worden, bedankt ze voor de eer. Dat zorgt ervoor dat er iemand anders kan opstaan, iemand die gevaarlijke plannen heeft… Zo ontstaat het Spel der Magiërs, een wedstrijd die zal bepalen wie de opvolger van de Nachtwachters wordt. O ja, en die de toekomst van alle Magiërs bepaalt. De winnaar krijgt bovendien iets wat Quinten heel hard nodig heeft, dus Amari moet in actie komen!

Waardering: 5 uit 5.

Het verhaal pakt de draad een jaar na het einde van Amari en de Nachtwachters weer op. Dat is ook logisch, want het nieuwe zomerkamp van Het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken staat voor de deur. De dag ervoor gebeurt er echter iets waardoor Amari in moeilijkheden komt en het nog onzeker is of ze überhaupt op kamp mag. Gelukkig is haar beste vriendin Elsie erg vindingrijk en lijkt alles op zijn pootjes terecht te komen. Alleen hebben tegenstanders het op Amari gemunt. Ze heeft veel aan haar hoofd als kersverse junior agent van Het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken. Haar broer heeft ze gevonden, maar hij is vervloekt. Daarnaast wordt ze gevraagd om leider van de magiërs te worden. Ze bedankt echter voor de eer, maar of dat nou zo verstandig is? Dit zorgt er namelijk voor dat er iemand anders de macht kan grijpen, iemand met duistere en gevaarlijke plannen. De twee potentiële leiders worden uitgedaagd in een spel, het Spel der Magiërs. De winnaar zal de leider worden. Zal het Amari nogmaals lukken om de bovennatuurlijke wereld te redden of is ze niet tegen dit gevaar opgewassen?

Dit boek is weer net zo fijn als het eerste deel. De personages zijn goed uitgewerkt en krijgen te maken met zaken waar minderheidsgroepen in de samenleving helaas ook mee te maken krijgen. Alston weet deze problematiek op een leuke en voor jonge lezers aantrekkelijke manier weer te geven. Amari laat zich niet uit het veld slaan door zaken als racisme en vindt altijd wel een manier om met tegenslagen om te gaan. Dit doet ze met haar beste vriendin Elsie aan haar zijde. Elsie steunt haar onvoorwaardelijk. Dat kun je niet van alle personages zeggen. Sommige van hen zetten de lezer op het verkeerde been, iets dat het boek extra spannend maakt. Amari wordt namelijk ook op het verkeerde been gezet en dat heeft ze, net als de lezer, niet altijd door. Alle personages zijn goed uitgewerkt voor de rol in het verhaal. Naast veel oude bekenden worden er nieuwe personages geïntroduceerd een ook hen leer je goed kennen. Ik ben erg benieuwd hoe zij zich in het vervolg zullen ontwikkelen, want sommige personages kunnen nog weleens heel blangrijk worden.

De schrijfstijl van Alston is Vlot. Dit past goed bij een jeugdboek. Ik had het Engelse boek al, maar wilde onderweg verder lezen en besloot toen maar het Nederlandse boek te luisteren. Dit wordt voorgelezen door Naomi Grant. Ook als luisterboek leest het vlot en fijn weg. Het boek bevat geen moeilijke taal waardoor het uitermate geschikt is voor de doelgroep.

Niet alleen de jeugdige lezer zal zich met de avonturen van Amari vermaken, ook oudere lezers hebben een paar uurtjes leesplezier. De avonturen die Amari en haar vrienden beleven zijn spannend en je blijft constant nieuwsgierig naar de afloop. Soms had ik het gevoel dat de plot een beetje in herhaling valt in vergelijking met het vorige deel, maar dit is vooral de opbouw. De gebeurtenissen zijn wel degelijk verschillend. De opbouw en verhaalstructuur zijn wat voorspelbaar, iets dat goed binnen een jeugdboek past. Is dit erg? Nee, want het bevat genoeg spanning die ervoor zorgt dat je van begin tot eind in het verhaal zit.

Amari en het Spel der Magiërs van B.B. Alston is het langverwachte vervolg op Amari en de Nachtwachters. Dat boek waardeerde ik met 5 sterren en ook dit vervolg krijgt deze waardering. De personages zijn goed uitgewerkt, de schrijfstijl is vlot en makkelijk leesbaar voor de doelgroep en bovendien zijn de avonturen van Amari stuk voor stuk spannend. De opbouw van de plot wordt wel ietwat voorspelbaar, maar dat doet niets af aan het leesplezier. Door de spanning wil je namelijk constant weten hoe het verhaal verder gaat. Het einde kwam vrij onverwacht en de cliffhanger zorgt ervoor dat ik erg nieuwsgierig word naar het vervolg. De boeken in de serie over Amari zorgen voor leesplezier bij jong en oud.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: