Recensie: Achter Hoge Bergen van Emma Anna

Van de Nederlandse auteur Emma Anna heb ik al een aantal boeken gelezen. Deze romans zijn stuk voor stuk emotioneel met diepgaande thema’s. Zo ook haar nieuwe boek Achter hoge bergen. Anders dan de eerdere boeken van deze auteur is dat het verhaal zich afspeelt in Amerika, in Montana om precies te zijn.

Titel: Achter hoge bergen
Auteur: Emma Anna
Verschijningsdatum: 20 september 2022
Uitgeverij: EmmaBooks
Aantal pagina’s: 380
ISBN: 9789464435658
Genre: Feelgood

Beth is radeloos wanneer haar vriend Joseph overlijdt en ze daardoor in haar eentje zorg moet dragen voor hun zoontje Cody van vijf. Met een baan die niet genoeg oplevert om hen te onderhouden, conservatieve schoonouders die op Cody azen en een hoge huurschuld vraagt ze wanhopig Jeremy, de oudere broer van Joseph, om hulp. Jeremy is de monsters uit zijn jeugd ontvlucht en woont nu in Mist Lake, Montana. Hij is tevreden met zijn leven; hij heeft voldoende te eten, een dak boven zijn hoofd en mag elke dag genieten van de prachtige omgeving waarin zijn cabin staat. Wanneer Beth hem vraagt om geld dat hij niet heeft, voelt hij zich gedwongen haar en Cody mee te nemen naar Montana. Maar lukt het hem dan nog wel zijn aandoening en andere demonen voor haar verborgen te houden? Achter hoge bergen speelt zich af in de jaren ’90 van Montana, Verenigde Staten, en gaat over het vinden van een familie, een diepe connectie tussen twee personen en het omgaan met de monsters uit het heden en verleden.

Waardering: 4 uit 5.

Voor ik aan dit boek begon had ik niet een heel goed idee wat ik van het verhaal kon verwachten. Ik wist wel dat het geen queer romance is, zoals de laatste 2 boeken die ik van Emma Anna had gelezen. Ik had ook niet helemaal door dat het boek zich afspeelt in de jaren ’90, maar dat had ik natuurlijk kunnen weten. Om eerlijk te zijn vergat ik dat tijdens het lezen nog wel eens. Het gebrek aan de moderne technologie in dit verhaal stoorde mij totaal niet, ik miste het niet eens. Daar zit ook de kracht van dit boek, want als je niet eens door hebt dat je zulke dingen niet eens mist heb je als auteur knap werk geleverd.

Wanneer Beth’s vriend Joseph omkomt bij een auto-ongeluk, staat ze er alleen voor met hun zoontje Cody. Pas dan wordt duidelijk hoe giftig de relatie tussen Beth en Joseph eigenlijk was en hoe afhankelijk zij van hem is. Tevens komt de puinhoop die Joseph achterlaat aan het licht. Beth is ten einde raad en weet echt niet meer hoe zij en Cody het moeten rooien. Joseph’s broer Jeremy schoot hen in het verleden al vaak te hulp en doet dat nu weer. Is dit wat Beth en Cody nodig hebben of zitten Jeremy’s spoken uit het verleden hem – en daarmee ook hen – in de weg?

Net als in eerdere boeken heeft Emma Anna de personages goed uitgewerkt. Je weet gewoon dat als je een boek van deze auteur oppakt, je kunt bergen voor de emotionele achtbaan die over je wordt uitgestort. In Achter hoge bergen is dit niet anders. Al in het eerste hoofdstuk wordt duidelijk hoe ontredderd Beth en Cody zijn na de dood van Joseph. Vooral Cody heeft het er moeilijk mee, hij was gek op zijn vader en zijn vader op hem. Gaandeweg wordt wel duidelijk dat hij, ondanks zijn jonge leeftijd, donders goed weet wat zijn vader zijn moeder heeft aangedaan. Dit komt goed naar voren. De relatie heeft ook zijn weerslag op Beth, regelmatig heeft ze nachtmerries over en herbelevingen van haar tijd met Joseph. De verdrietige momenten overschaduwen de mooie momenten. Hoe meer tijd Beth en Cody met Jeremy doorbrengen, hoe meer ze allebei opbloeien. Dit geldt ook voor Jeremy zelf. Hij is erg gesloten en daardoor erg mysterieus. Langzaam maar zeker durft ook hij zich meer open te stellen en ontwikkelt hij zich. Deze ontwikkeling van alle personages is sterk en hier leunt het boek op.

De schrijfstijl is zodanig vlot dat je het boek moeilijk weg kunt leggen. Dit komt mede door de sterke karakterontwikkeling van alle personages. Hierdoor had ik niet eens door dat het verhaal zich zo’n dertig jaar geleden afspeelt. Dat is op zich ook niet zo’n heel belangrijk gegeven, want mijns inziens speelt de tijd waarin het verhaal zich afspeelt geen belangrijke rol. De setting vond ik er persoonlijk ook minder toe doen. Toch gaf dit het verhaal een leuk extraatje. Maar, zoals hierboven ook al aangegeven, draait deze roman volledig om de personages.

Achter hoge bergen van Emma Anna is een boek dat mij van begin tot eind heeft weten mee te slepen. Ik begon wel met het luisterboek, maar daar ben ik mee gestopt omdat ik de mannelijke voorlezer niet trok. Toen ik overschakelde op het ebook ging ik vlot door het boek omdat ik wilde weten hoe het de personages zou vergaan. Emma Anna is sterk in het schrijven van karakter gedreven verhalen en dat heeft ze met dit boek nogmaals bewezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: