Recensie: Aan de andere kant van geluk van Nadine Swagerman

Het is alweer jaren geleden dat ik Eén Waarheid, het debuut van Nadine Swagerman, las. Pas geleden is haar nieuwe boek Aan de andere kant van geluk verschenen en dit boek trok mij direct. Vandaag lees je wat ik ervan vond, want ik heb het vrij snel na aanschaf gelezen.

Titel: Aan de andere kant van geluk
Auteur: Nadine Swagerman
Verschijningsdatum: 22 februari 2022
Uitgever: Kluitman
Format: Ebook
Aantal pagina’s: 320
ISBN: 9789020654752
Genre: Young Adult, Contemporary

Isa en Gwen hebben ieder hun eigen reden om hulp te zoeken. Isa rouwt om het verlies van haar broer Felix en bij Gwen thuis is de situatie onhoudbaar geworden door de scheiding van haar ouders. De meiden leren elkaar kennen tijdens groepstherapie en trekken al snel samen op. Ze vinden troost bij elkaar en er ontstaat een bijzondere band, die verdergaat dan vriendschap. Wanneer Gwen een vreselijke ontdekking doet, is het nog maar de vraag of hun relatie dit zal overleven. Aan de andere kant van geluk is een verhaal over rouw, angst en verdriet, maar ook over vriendschap, groei en liefde. Over twee meiden die in een van de moeilijkste perioden in hun leven iets heel moois ontdekken.

Waardering: 4 uit 5.

In dit verhaal maken we kennis met Isa en Gwen. Beiden worstelen ze met problemen en hun mentale gezondheid waarvoor ze hulp zoeken. Zo belanden ze bij elkaar in groepstherapie. Naarmate ze elkaar beter leren kennen ontstaat er een band tussen Isa en Gwen die snel meer wordt dan vriendschap. Beide personages hebben hun problemen, maar Isa vind ik beter uitgewerkt dan Gwen. Door middel van flashbacks gaat de auteur terug naar waar het allemaal zo mis is gegaan bij Isa, terwijl dit bij Gwen nauwelijks gebeurt. De situatie van Gwen wordt zeker niet overgeslagen, maar er wordt anders mee omgegaan dan met die van Isa.

Swagerman heeft een fijne en toegankelijke schrijfstijl. Hierdoor is het boek makkelijk leesbaar, ondanks de vaak heftige thema’s en emoties die het verhaal herbergen. Doordat er vaak van perspectief gewisseld wordt, wordt het verhaal vanuit zowel Isa als Gwen belicht waardoor je als lezer een goed beeld krijgt. De eerder genoemde flashbacks voegen hierin ook echt iets toe.

Aan de andere kant van geluk is geen vrolijk boek. Dit komt door de heftige thema’s als verlies, rouwverwerking, angsten en trauma’s. Toch is het ook een verhaal van hoop. Dit komt vooral door de onderlinge relaties in het verhaal en door de vriendschap waar dit verhaal op leunt. Dit boek draait meer om karakterontwikkeling waardoor de plot minder belangrijk is. Dit is voor het verhaal dat de auteur wil vertellen helemaal niet erg. In het nawoord geeft Swagerman aan dat dit boek elementen uit haar eigen leven bevat. Ik kan niet oordelen over de representatie, maar dit kon ik als lezer wel merken. De emoties die dit verhaal met zich meebrengen komen goed over.

Aan de andere kant van geluk is een verhaal dat twee kanten laat zien. Aan de ene kant is er de heftige thematiek met de bijbehorende heftige emoties waar hoofdpersonen Isa en Gwen mee moeten dealen. Aan de andere kant is daar de vriendschap tussen hen die zorgt voor de hoop die beiden zo hard nodig hebben. Ook de onderlinge relaties met de andere personages spelen hierin een rol. Doordat het verhaal afwisselend wordt verteld vanuit Isa en Gwen krijg je als lezer een goed beeld van wat er speelt. Karakterontwikkeling is een belangrijk element in dit verhaal waardoor de plot minder belangrijk is. Dit maakt Aan de andere kant van geluk een boek met sterke hoofdpersonen en een minder sterk plot. Om dit verhaal goed te kunnen vertellen is dit absoluut niet erg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: