Recensies

Recensie: The Gilded Ones van Namina Forna

In de zomer van 2020 ontstond er op de sociale media een enorme hype rondom The Gilded Ones, het debuut van auteur Namina Forna. Deze hype begon op te vallen toen de #BlackLivesMatter beweging flink in het nieuws was na de moord op George Floyd. Er werd toen veel opgeroepen om werk van zwarte auteurs te lezen. The Gilded Ones werd veelvuldig gepromoot. Na de flaptekst gelezen te hebben wilde ik het boek direct lezen. Dat kon niet, want het verscheen pas in februari 2021. Vooruit bestellen kon wel, dat heb ik ook direct gedaan. Nadat ik het boek eindelijk binnen kreeg ben ik vrijwel meteen begonnen met lezen. Was het de hype waard?

Recensie: The Gilded Ones van Namina FornaThe Gilded Ones by Namina Forna
Series: Deathless #1
Published by Delacorte Press on 9 februari 2021
Genres: Young Adult, Fantasy
ISBN: 9781984848697
Format: Hardcover
Pages: 432
Goodreads
five-stars

The start of a bold and immersive West African-inspired, feminist fantasy series for fans of Children of Blood and Bone and Black Panther. In this world, girls are outcasts by blood and warriors by choice.

Sixteen-year-old Deka lives in fear and anticipation of the blood ceremony that will determine whether she will become a member of her village. Already different from everyone else because of her unnatural intuition, Deka prays for red blood so she can finally feel like she belongs.

But on the day of the ceremony, her blood runs gold, the color of impurity--and Deka knows she will face a consequence worse than death.

Then a mysterious woman comes to her with a choice: stay in the village and submit to her fate, or leave to fight for the emperor in an army of girls just like her. They are called alaki--near-immortals with rare gifts. And they are the only ones who can stop the empire's greatest threat.

Knowing the dangers that lie ahead yet yearning for acceptance, Deka decides to leave the only life she's ever known. But as she journeys to the capital to train for the biggest battle of her life, she will discover that the great walled city holds many surprises. Nothing and no one are quite what they seem to be--not even Deka herself.

In The Gilded Ones maken we kennis met de zestienjarige Deka. Op de dag van de puurheidsceremonie in haar dorp, waarin er een oordeel wordt geveld over of de meisjes wel puur zijn om te trouwen, vindt er een aanval van de deathshreaks plaats. Dit zijn demonen die alleen maar willen doden. Deka komt erachter dat ze magische krachten bezit, zonder dat ze het merkt communiceert ze met de deathshreaks. Hierop wordt ze gevangen genomen, de dorpelingen willen niets meer met haar te maken hebben. Ze leert echter dat ze een alaki is, een vrouwelijke krijger. Samen met een priesteres en nog een andere alaki reist ze naar een trainingskamp voor vrouwelijke krijgers: ze worden hier getraind om de deathshreaks te doden.

Vanaf het begin neemt Forna je mee in het verhaal van The Gilded Ones. De wereld is op zo’n manier beschreven dat deze de lezer weet te intrigeren. Het is geen overdadige wereldbouw, maar precies goed. Alle elementen die nodig zijn om het verhaal te begrijpen zijn aanwezig en er wordt niets teveel verteld. The Gilded Ones is gebaseerd op Afrikaanse folklore die subtiel in de wereld is verweven. Door de fijne wereldbouw loopt het verhaal vlot. De schrijfstijl van Forna is nergens te gedetailleerd of te oppervlakkig. Dit zorgt ervoor dat het verhaal goed te volgen is. Het taalgebruik is ook geschikt voor de doelgroep. Voor lezers die niet vaak een Engels boek oppakken is The Gilded Ones ook goed te volgen.

Al vrij snel maken we kennis met verschillende personages. Naast Deka maken we kennis met White Hands en Britta, de personages die direct een belangrijke rol spelen. Later komen daar de andere alaki bij, evenals de bloedbroeders. Dit zijn de jongens met wie de alaki continu samen moeten vechten. Ieder meisje wordt gekoppeld aan een jongen en zij moeten tijdens de training en in een gevecht op elkaar letten en voor elkaar zorgen. De bloedbroeder van Deka is Kaita, een jongen waar in eerste instantie moeilijk hoogte van te krijgen is. Naarmate het verhaal vordert leert de lezer Kaita steeds beter kennen. Dit geldt ook voor een aantal andere vrouwelijke krijgers: Asha, Adwapa en Belcalis.

The Gilded Ones neemt de lezer mee op een reis die intrigeert en geen moment verveelt. Doordat alles zo mooi en logisch in elkaar overloopt blijft het continu boeiend en blijft er spanning in het verhaal. Het is duidelijk dat er iets staat te gebeuren, maar wat dat is blijft nog lang geheim. Forna heeft dit verhaal op zo’n manier opgebouwd dat de lezer niet alwetend is. De lezer weet net zoveel als Deka zelf en leert samen met Deka haar krachten kennen. Als de climax daar is wordt merkbaar hoe sterk deze personages eigenlijk zijn, maar ook hoe geniepig. Een aantal personages draagt namelijk geheimen met zich mee die een opmaat geven voor het vervolg. Deathless wordt voor zover bekend een trilogie en het eerste deel smaakt zeker naar meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.