Categorieën
Recensies

Recensie: Lang en gelukkig? van Kelly Oram

Let op: deze recensie bevat spoilers van Cinder & Ella, als je dit boek nog niet hebt gelezen is het niet aan te raden verder te lezen.

Over het boek

  • Titel: Lang en gelukkig?
  • Auteur: Kelly Oram
  • Vertaler: Marjolijn Huiberts
  • Serie: Cinder & Ella #2
  • Uitgever: De Fontein Jeugd
  • Verschijningsdatum: 20 juli 2021
  • Aantal pagina’s: 416
  • ISBN: 9789026156144
  • Genre: Young adult, Contemporary

Waardering: 4 uit 5.

Cinder & Ella van Kelly Oram was de young adult zomerhit van 2020. Deze moderne hertelling van het sprookje Assepoester werd zeer enthousiast ontvangen in Nederland en Vlaanderen. Internationaal was dit moderne sprookje al veel langer een succes. In de zomer van 2021 moet het vervolg, Lang en gelukkig?, wederom een zomerhit opleveren voor uitgeverij De Fontein. In tegenstelling tot Cinder & Ella is dit deel vertaald door Marjolijn Huiberts.

Na het liefdevolle einde van Cinder & Ella zijn Ella en Cinder (echte naam Brian) nu officieel een stel. Dit is niet makkelijk, want Brian is de hotste en meest gewilde acteur van Hollywood. Ella komt hierdoor ook in de belangstelling te staan, of ze dat nou wil of niet. Haar familie is niet blij met de relatie van Brian en Ella en de beslommeringen die dit met zich meebrengt. Staat het standpunt van Ella’s familie het smoorverliefde stel in de weg of weten zij hun eigen lang en gelukkig te vinden?

Het sterke aan Cinder & Ella is de manier waarop Kelly Oram Ella heeft neergezet. Door een auto-ongeluk is zeventig procent van haar lichaam verbrandt en heeft ze meerdere littekens. Daarnaast heeft ze beperkingen bij het lopen en bewegen. Er wordt respectvol met Ella omgegaan en de auteur heeft laten zien dat er nog een persoon achter de handicap is. Ella is Ella en ze is niet haar handicap. In Lang en gelukkig? kampt Ella nog steeds met de onzekerheden die horen bij het op latere leeftijd hebben van een lichamelijke beperking en brandwonden. Deze onzekerheden verdwijnen niet binnen afzienbare tijd, het is een lang acceptatieproces. Oram heeft dit proces wederom sterk neergezet: Ella leert steeds beter om te gaan met de littekens en leert haar lichaam te accepteren.

Naast de acceptatie van haar beperking moet Ella ook om leren gaan met de roem die ze plotseling vergaard. Dit moet zij niet alleen, haar familie maakt hier tegen wil en dank ook deel van uit. Vooral Ella’s vader heeft hier erg veel moeite mee en ziet Brian het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Deze worsteling heeft de auteur eveneens goed weergegeven. Je ziet hoe de plotselinge aandacht van de (roddel)pers de toch al moeizame relatie tussen Ella en haar vader verslechterd. Gelukkig is Brian daar om haar op te vangen. Samen met Ella’s andere vrienden en zijn persoonlijk assistent Scott probeert hij zo goed en zo kwaad als het kan te helpen. Door haar omgeving vindt Ella de steun die ze nodig heeft om haar eigen boontjes te doppen en zichzelf te leren accepteren.

Toch mist Lang en gelukkig? de sprankeling die Cinder & Ella wel heeft. Het verhaal is afgerond, Brian en Ella zijn een setje. Desondanks maakte het einde nieuwsgierig naar het verdere verloop van de relatie tussen Brian en Ella. Lang en gelukkig? voorziet in deze nieuwsgierigheid door het verhaal vrij snel weer op te pakken. De gebeurtenissen waren passend voor de moeilijkheden die de relatie voor Ella teweeg heeft gebracht, maar waren toch wat voorspelbaar. Deze voorspelbaarheid maakte dit boek toch een sprookje om te lezen: het is genieten met een hoofdletter G en een grote glimlach. En Ella en Brian wil je alleen maar toejuichen voor hoe goed ze met de hele situatie weten om te gaan. Nog een vervolg is niet meer nodig, dat komt er ook niet. Wel is dit tweeluik veelbelovend voor eventueel nieuw werk van Kelly Oram, al heeft ze de lat erg hoog gelegd.

Één reactie op “Recensie: Lang en gelukkig? van Kelly Oram”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.