Recensies

Recensie: Darius The Great Deserves Better van Adib Khorram

In 2019 verscheen het boek Darius de Grote is niet oké van Adib Khorram. In dit boek ging hoofdpersoon Darius met zijn familie naar Iran om zijn grootouders te ontmoeten. Tijdens deze reis leerde Darius zichzelf beter kennen. In 2020 verscheen het vervolg op dit boek, Darius the Great deserves better. Wat vond ik van dit vervolg op Darius de Grote is niet oké?

Recensie: Darius The Great Deserves Better van Adib KhorramDarius the Great Deserves Better by Adib Khorram
Series: Darius the Great #2
Published by Dial Books for Young Readers on 25 augustus 2020
Genres: Young Adult, Contemporary
ISBN: 9780593108239
Format: Hardcover
Pages: 352
Koop bij Libris
Goodreads
three-stars

In this companion to the award-winning Darius the Great Is Not Okay, Darius suddenly has it all: a boyfriend, an internship, a spot on the soccer team. It’s everything he’s ever wanted–but what if he deserves better?

Darius Kellner is having a bit of a year. Since his trip to Iran this past spring, a lot has changed. He’s getting along with his dad, and his best friend Sohrab is only a Skype call away. Between his first boyfriend, Landon, his varsity soccer practices, and his internship at his favorite tea shop, Darius is feeling pretty okay. Like he finally knows what it means to be Darius Kellner.

Then, of course, everything changes. Darius’s grandmothers are in town for a long visit while his dad is gone on business, and Darius isn’t sure whether they even like him. The internship isn’t what Darius thought it would be, and now he doesn’t know about turning tea into his career. He was sure he liked Landon, but when he starts hanging out with Chip–soccer teammate and best friend of Trent Bolger, epic bully–well, he’s just not so sure about Landon anymore, either.

Darius thought he knew exactly who he was and what he wanted, but maybe he was wrong. Maybe he deserves better.

Toen ik Darius de Grote is niet oké las was ik niet geheel onder de indruk van de schrijfstijl. Ik kan me nog wel herinneren dat ik het in een recensie simplistisch noemde. Ik was vooral benieuwd of Khorram groei heeft laten zien in het vervolg. Ik hoopte vooral dat de schrijfstijl wat beter was, in het vorige boek vond ik het echt te makkelijk voor een young adult boek. Dit bleek deze keer weer zo te zijn. Door mijn ervaringen met het vorige boek verwachtte ik dat Darius the Great deserves better weer makkelijk weg zou lezen. Ook dit is gebleken. Qua plot had ik niet echt verwachtingen, want deze boeken draaien vooral om karakterontwikkeling. Mijn verwachtingen zijn dus wel uit gekomen.

Om meteen maar met de schrijfstijl te beginnen, deze was weer heel makkelijk. Weer op het simplistische af. Het lijkt wel of dit het handelsmerk van deze auteur is. Dit maakt de boeken dan wel weer geschikt voor een jonger lezerspubliek. Het zou best kunnen dat de boeken over Darius zijn geschreven met een jonger lezerspubliek voor ogen. Het zijn wel degelijk young adult boeken, maar lezers die tot de leeftijdscategorie “middle-grade” behoren kunnen deze boeken ook makkelijk lezen. Ik denk wel dat daar de kracht zit van Adib Khorram: zijn boeken zijn voor een breed publiek geschikt.

In Darius the great deserves better zien we een hoop nieuwe personages. We zijn immers niet meer in Iran, Darius pakt zijn leven in Amerika weer op. We maken kennis met de schoolvrienden van Darius en met zijn vriend Landon. We zien Sohrab wel even terug, maar hij is niet meer de belangrijkste persoon in het verhaal. Sommige personages hadden beter uitgewerkt mogen worden. Ik had meer van Landon willen weten, wat bijvoorbeeld zijn achtergrond is. Ook viel mij op dat er met alle personages wel iets aan de hand bleek te zijn. Dit was soms wel te veel van het goede.

Thematiek speelt in Darius the great deserves better een veel belangrijker rol dan de plot. De plot bespreken is daarom niet heel logisch. Het verhaal draait echt om de thema’s en hoe de personages zich daarin ontwikkelen. Khorram brengt, net als in Darius de grote is niet oké, weer veel thematiek ter sprake. De klinische depressie waaraan Darius en zijn vader lijden blijft belangrijk. Daarnaast speelt seksuele geaardheid en de acceptatie daarvan een rol. Darius heeft ontdekt dat hij op jongens valt en dat is wel een taboe in Iran. Hij worstelt om die reden met de vraag of en hoe hij het aan zijn oma moet vertellen. Verder zijn vriendschap, geluk, vertrouwen en familie weer belangrijke thema’s. Naast Darius krijgt ook zijn jongere zusje Laleh met worstelingen te maken, zij krijgt op school te maken met micro agressies met een racistisch tintje. Het bespreken van zoveel thema’s is goed, maar kan soms ook aanvoelen als een overkill. Dat gevoel kreeg ik een beetje bij Darius the Great deserves better. Het boek is niet heel dik en ik kreeg het idee dat Adib Khorram er maar zoveel mogelijk moeilijke thematiek in wilde stoppen. Dit kwam het boek voor mij niet ten goede. Ik had liever gezien dat er één thema werd gekozen en dat daar een verhaal omheen werd gebouwd.

Ik was vooral benieuwd naar de groei die Adib Khorram als auteur door heeft gemaakt. De schrijfstijl is nog steeds erg simpel, maar wellicht ligt daar juist de kracht van de auteur. De boeken over Darius zijn daarom voor een breed publiek geschikt. In Darius the Great deserves better is de thematiek belangrijker dan de plot. Soms voelde het alsof het boek volledig om de thema’s moest draaien waardoor de uitwerking van de personages niet goed uit de verf is gekomen. Als je nieuwe personages introduceert is dat wel belangrijk. Ook voelde de hoeveelheid thema’s een beetje als een overkill, het leek of iedereen ergens mee moest worstelen. Dit kwam het verhaal niet geheel ten goede. Om eerlijk te zijn had er geen tweede boek over Darius Kellner hoeven komen, ook al heb ik het wel met plezier gelezen. Ook al vind ik dat er best wel veel aan schort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.