Tags & lijstjes, Uncategorized, Wrap-up

Mijn 2020 op boekengebied

We zitten al ver in januari en eigenlijk is het wel heel erg mosterd na de maaltijd, maar ik wilde jullie mijn favoriete boeken van 2020 niet onthouden. Het was een raar jaar, iets wat we allemaal al weten en wat oeverloos is herhaald. Op boekengebied was het ondanks de corona toch wel een goed jaar, want ik heb wel een behoorlijk aantal boeken gelezen. Kijk je mee naar mijn 2020 op boekengebied?

Ik las in 2020 ongeveer 60228 pagina’s verdeeld over 162 boeken en ik heb een gemiddelde waardering van 3,64 sterren gegeven. Ik merkte dat ik in 2020 een stuk kritischer ben geworden, want er zijn dit jaar ook weer een aantal boeken op mijn did not finish plankje beland.

De cijfers:
⭐⭐⭐⭐⭐: 24 boeken
⭐⭐⭐⭐: 74 boeken
⭐⭐⭐: 48 boeken
⭐⭐: 14 boeken
⭐: 2 boeken

Ik las in de volgende genres:
Literatuur: 29 boeken
Thrillers: 11 boeken
Feelgood: 20 boeken
Fantasy: 22 boeken
Young adult: 83 boeken
Jeugdboeken: 2 boeken
Non-fictie: 10 boeken

Hierbij moet worden opgemerkt dat sommige boeken in meerdere genres passen. Ik had niet verwacht dat ik toch 10 non-fictie boeken zou lezen, maar blijkbaar is dat wel gebeurd en zag ik dat niet zo.

Bron: mijn leesjaar op Hebban

Januari

Januari kende een moeizame start, want ik heb drie boeken niet uitgelezen. Eén daarvan krijgt dit jaar een nieuwe kans, want die wordt eindelijk alsnog vertaald. De andere delen van de Dromendochter serie van Laini Taylor las ik in het Nederlands en deze laatste moest ik dus in het Engels lezen. Dit werd ‘m niet. Gelukkig verschijnt Godenslaap dit voorjaar dan alsnog. Toch las ik in januari 11 boeken en deze maand was Clockwork Princess van Cassandra Clare mijn favoriet.

Februari

In februari, toen alles nog gewoon was, overwoog ik mijn reading challenge naar beneden bij te stellen. Als het zo door zou gaan zou ik die 150 boeken nooit halen. Ik had deze maand mijn 1-sterren boek te pakken, jammer. Uiteindelijk wist ik weer 11 boeken te lezen. Mijn favoriete boek van februari was Het meisje in de toren van Katherine Arden. Ik vond dit boek ook meteen de beste uit de gehele trilogie.

Maart

We weten allemaal wat er in maart gebeurde, maar de eerste helft van de maand was alles nog normaal. Of nou ja, het rommelde al wel natuurlijk. Op 3 maart verschenen nieuwe boeken van grote namen: Sarah J. Maas, Sara Holland, Marie Lu en Cassandra Clare hadden allemaal op die dag een nieuwe release. Toen corona kwam had ik slechts heel even moeite met het oppakken van boeken, maar uiteindelijk had ik de flow weer terug. In maart las ik 13 boeken en mijn favoriet was uiteraard House of Earth & Blood van Sarah J. Maas, dat uiteindelijk ook mijn favoriete boek van 2020 werd.

April

Het geluk van april was dat het opeens erg lekker weer werd, dus dat er weer buiten gelezen kon worden. Dat was wel een opsteker deze maand, want meer was niet echt mogelijk. Ik las deze maand 16 boeken met Een lied voor Achilles van Madeline Miller als mijn favoriet. Hierbij moet wel gezegd worden dat Nacht van de draak van Julie Kagawa en Stiefzus van Jennifer Donnelly erg dichtbij kwamen. Beide kregen respectievelijk 5 en 4 sterren.

Mei

Deze maand was mijn beste leesmaand van 2020, ik las maar liefst 18 boeken. Mei was de maand dat ik eindelijk De hongerspelen van Suzanne Collins las, ik las de trilogie binnen acht dagen uit. Deze maand kwam de prequel De ballade van slangen en zangvogels uit, dus ik kon in één moeite door. Je zou denken dat deze serie mijn favoriete boek was van de maand mei, maar nee, dat was Raak me. Niet. van Laura Kneidl. ook dit tweeluik las ik in mei achter elkaar door.

Juni

In juni konden we weer meer, maar ik deed het toch nog rustig aan. Juni was ook de maand van de #BlackLivesMatter protesten en hierdoor werden boeken van zwarte auteurs enorm gehyped. Jammer dat zoiets alleen even gebeurd en daarna niet meer. Ik lees nog steeds boeken van auteurs van kleur, want de boeken spreken mij gewoon aan. Ik lees een boek om het verhaal en niet om de huidskleur van de auteur, dus als deze auteur van kleur is is dat alleen maar mooi. Hierdoor ontdekte ik wel mijn favoriete boek van de maand, A song of wraiths and ruin van Roseanne A. Brown. Ik las in deze maand overigens 16 boeken en rondde mijn juryklus voor de Hebban debuutprijs af.

Juli

Tja, juli. Deze maand werden we opgeschrikt door de tragische dood van actrice Naya Rivera. Ik las deze maand 16 boeken met Cinder & Ella van Kelly Oram als favoriet. Verder herlas ik Twilight na 10 jaar als voorbereiding op de release van Midnight Sun, dat was wel even een trip down memory lane.

Augustus

Augustus, de maand van de hittegolf, mijn zomervakantie en mijn corona test. Die laatste was niet grappig omdat ik mijn laatste vakantiedagen in quarantaine moest, maar gelukkig was de test negatief. In augustus las ik 13 boeken en mijn favoriet was de gigantisch dikke pil Een klein leven van Hanya Yanagihara.

September

Dit is de maand van mijn verjaardag en ik vierde het – verrassing – niet. Als verjaardagscadeautje kreeg ik namelijk een nieuw pakket corona maatregelen. Ik moest gewoon werken en op zich was dat ook lekker. In september las ik 12 boeken en mijn favoriet deze maand is Misschien ooit van Colleen Hoover.

Oktober

Oktober, een maand waar niet zo veel over te zeggen valt. Het werd herfst en er ging nog meer dicht en dat was het wel. Ik las in oktober 16 boeken en mijn favoriet deze maand was mijn reread van De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid. Mijn jaarlijkse leesdip zat er al een beetje aan te komen.

November

Deze maand kreeg ik meer moeite met het kiezen van boeken. Ik merkte echt dat het winter werd en dan heb ik altijd een soort van dip. Toch wist ik 12 boeken te lezen en gek genoeg was mijn favoriet van deze maand – en ook mijn enige 5-sterren boek in november – een boek dat ik in de zomer van 2019 echt niet trok. Dit boek is The Poppy War van R.F. Kuang.

December

Deze maand was echt triest en niet alleen op leesgebied. We gingen in een harde lockdown. Dit heeft niet bijgedragen aan de jaarlijkse december leesdip, want die was er al. Ik las deze maand weer drie boeken niet uit, maar één daarvan gaat in de herkansing als er een luisterboek van beschikbaar komt. Ik las 8 nieuwe boeken en van deze 8 was A sky beyond the storm van Sabaa Tahir mijn favoriet.


We kunnen wel zeggen dat 2020 op alle vlakken een bewogen jaar was. Hoe was jouw jaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.