Recensies

Loveless van Alice Oseman

Vorig jaar verscheen het nieuwste boek van de Britse auteur Alice Oseman: Loveless. Oseman heeft meerdere boeken op haar naam staan, waaronder de gigantisch populaire graphic novel-reeks Heartstopper (deze zomer is het eerste deel verkrijgbaar in het Nederlands – hint hint). De boeken van Oseman bevatten allemaal diversiteit, in al haar boeken zitten queer personages. Zo ook in Loveless.

Loveless van Alice OsemanLoveless by Alice Oseman
Published by HarperCollins Children’s Books on 9 juli 2020
Genres: Contemporary, Young Adult
ISBN: 9780008244125
Format: Paperback
Pages: 435
Goodreads
four-half-stars

The fourth novel from the phenomenally talented Alice Oseman – one of the most authentic and talked-about voices in contemporary YA.

It was all sinking in. I’d never had a crush on anyone. No boys, no girls, not a single person I had ever met. What did that mean?

Georgia has never been in love, never kissed anyone, never even had a crush – but as a fanfic-obsessed romantic she’s sure she’ll find her person one day.

As she starts university with her best friends, Pip and Jason, in a whole new town far from home, Georgia’s ready to find romance, and with her outgoing roommate on her side and a place in the Shakespeare Society, her ‘teenage dream’ is in sight.

But when her romance plan wreaks havoc amongst her friends, Georgia ends up in her own comedy of errors, and she starts to question why love seems so easy for other people but not for her. With new terms thrown at her – asexual, aromantic – Georgia is more uncertain about her feelings than ever.

Is she destined to remain loveless? Or has she been looking for the wrong thing all along?

This wise, warm and witty story of identity and self-acceptance sees Alice Oseman on towering form as Georgia and her friends discover that true love isn’t limited to romance.

Als Georgia naar de universiteit gaat, heeft ze nog met geen enkele jongen gezoend. Ze heeft wel een crush gehad, maar zoenen gaat haar toch een brug te ver. Ze probeert het wel, echt waar, maar het lukt haar gewoon niet. Op de universiteit komt ze erachter dat het helemaal niet zo erg is dat ze nog nooit heeft gezoend of seks heeft gehad. Of zelfs nog nooit verliefd is geweest. Gaandeweg leert Georgia meer over zichzelf, waaronder haar geaardheid en identiteit. Ze is aro/ase, ofwel aromantisch/aseksueel. Samen met Georgia ga je hier als lezer meer over ontdekken.

Ik heb al meerdere boeken van Alice Oseman gelezen en deze zijn mij stuk voor stuk goed bevallen. Ik plaatste dan ook een pre-order voor Loveless zodra dat kon. Ik kreeg het boek vorig jaar zomer binnen, maar ik kwam er niet aan toe het op te pakken. Toevallig lukte dit nu wel, net voor pride month. Omdat de andere boeken van deze auteur mij goed zijn bevallen, had ik redelijk hoge verwachtingen van Loveless. Het enige waar ik een beetje tegenop zag was de eventuele hoeveelheid Shakespeare, ik ben niet echt bekend met zijn toneelstukken en heb er verder ook niets mee. Dit was tevens de reden dat ik het boek zo lang liet liggen. Gelukkig vielen de Shakespeare referenties hartstikke mee en hoef je geen expert te zijn om dit boek goed te kunnen lezen.

De personages in Loveless zijn erg zoekende naar hun idintiteit. Dit heeft de auteur goed laten zien. Georgia maakt niet altijd even handige keuzes, maar deze droegen wel bij aan de zoektocht naar haar identiteit. Ook de andere personages worstelden met zichzelf en daar krijgen zij ook de ruimte voor. Alle personages hebben stuk voor stuk een label wat als veel kan aanvoelen, maar mij stoorde het niet.

De schrijfstijl is toegankelijk. Hierdoor kan ook de minder makkelijke Engels lezer Loveless lezen. De hoofdstukken zijn kort, maar ze zijn wel to the point. Ik las het boek in een dag of twee uit. Als ik meer tijd had gehad, had het makkelijk in een dag gekund. Loveless is een boek dat niet om een plot draait, maar om karakterontwikkeling en het vinden van je eigen identiteit en deze leren te accepteren. Houd je van plot, dan is dit geen boek voor jou. Het Shakespeare gedeelte is slechts een bijzaak en is er in geschreven om de personages te ondersteunen in hun zoektocht naar zichzelf.

Alice Oseman heeft met Loveless weer een fijne YA afgeleverd die toegankelijk is, maar waar je als lezer ook veel van kunt leren. Zo leer je meer over de verschillende queer identiteiten en dit is belangrijk, want bij niet iedereen zijn deze identiteiten even bekend. Ook is het een boek waarin vriendschap de boventoon voert en dat is verfrissend. Kortom, ik heb een aantal fijne leesuurtjes gehad met Loveless.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.