Categorieën
Recensies

Loveless van Alice Oseman

Vorig jaar verscheen het nieuwste boek van de Britse auteur Alice Oseman: Loveless. Oseman heeft meerdere boeken op haar naam staan, waaronder de gigantisch populaire graphic novel-reeks Heartstopper (deze zomer is het eerste deel verkrijgbaar in het Nederlands – hint hint). De boeken van Oseman bevatten allemaal diversiteit, in al haar boeken zitten queer personages. Zo ook in Loveless.

[book-info]

Als Georgia naar de universiteit gaat, heeft ze nog met geen enkele jongen gezoend. Ze heeft wel een crush gehad, maar zoenen gaat haar toch een brug te ver. Ze probeert het wel, echt waar, maar het lukt haar gewoon niet. Op de universiteit komt ze erachter dat het helemaal niet zo erg is dat ze nog nooit heeft gezoend of seks heeft gehad. Of zelfs nog nooit verliefd is geweest. Gaandeweg leert Georgia meer over zichzelf, waaronder haar geaardheid en identiteit. Ze is aro/ase, ofwel aromantisch/aseksueel. Samen met Georgia ga je hier als lezer meer over ontdekken.

Ik heb al meerdere boeken van Alice Oseman gelezen en deze zijn mij stuk voor stuk goed bevallen. Ik plaatste dan ook een pre-order voor Loveless zodra dat kon. Ik kreeg het boek vorig jaar zomer binnen, maar ik kwam er niet aan toe het op te pakken. Toevallig lukte dit nu wel, net voor pride month. Omdat de andere boeken van deze auteur mij goed zijn bevallen, had ik redelijk hoge verwachtingen van Loveless. Het enige waar ik een beetje tegenop zag was de eventuele hoeveelheid Shakespeare, ik ben niet echt bekend met zijn toneelstukken en heb er verder ook niets mee. Dit was tevens de reden dat ik het boek zo lang liet liggen. Gelukkig vielen de Shakespeare referenties hartstikke mee en hoef je geen expert te zijn om dit boek goed te kunnen lezen.

De personages in Loveless zijn erg zoekende naar hun idintiteit. Dit heeft de auteur goed laten zien. Georgia maakt niet altijd even handige keuzes, maar deze droegen wel bij aan de zoektocht naar haar identiteit. Ook de andere personages worstelden met zichzelf en daar krijgen zij ook de ruimte voor. Alle personages hebben stuk voor stuk een label wat als veel kan aanvoelen, maar mij stoorde het niet.

De schrijfstijl is toegankelijk. Hierdoor kan ook de minder makkelijke Engels lezer Loveless lezen. De hoofdstukken zijn kort, maar ze zijn wel to the point. Ik las het boek in een dag of twee uit. Als ik meer tijd had gehad, had het makkelijk in een dag gekund. Loveless is een boek dat niet om een plot draait, maar om karakterontwikkeling en het vinden van je eigen identiteit en deze leren te accepteren. Houd je van plot, dan is dit geen boek voor jou. Het Shakespeare gedeelte is slechts een bijzaak en is er in geschreven om de personages te ondersteunen in hun zoektocht naar zichzelf.

Alice Oseman heeft met Loveless weer een fijne YA afgeleverd die toegankelijk is, maar waar je als lezer ook veel van kunt leren. Zo leer je meer over de verschillende queer identiteiten en dit is belangrijk, want bij niet iedereen zijn deze identiteiten even bekend. Ook is het een boek waarin vriendschap de boventoon voert en dat is verfrissend. Kortom, ik heb een aantal fijne leesuurtjes gehad met Loveless.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.