Categorieën
Recensies

Ik geloof in jou van Hinke van Abbema

In 2019 debuteerde theologe en auteur Hinke van Abbema met het boek Door jou ben ik mij, dat getipt werd door de Jonge Jury. Afgelopen mei verscheen de opvolger van dit boek, Ik geloof in jou. Ook dit boek heeft een islamitisch en christelijk hoofdpersoon, iets waarvan ik bang was dat het een beetje op zijn voorganger zou lijken. Is deze vrees uitgekomen?

[book-info]

Door jou ben ik mij heb ik na verschijning vrij snel gelezen. Sterker nog, ik begeleidde de leesclub rondom dit boek op Hebban. Anders was mij dit boek nooit opgevallen en had ik er ook geen aandacht aan besteed. Omdat ik het debuut van deze auteur al kende, pakte ik Ik geloof in jou ook veel sneller op. Ik was wel benieuwd wat voor boek het zou zijn, ik hoopte niet een beetje van hetzelfde. De religies waar dit boek om draait zijn dezelfde als de religies in Door jou ben ik mij, het christendom en de islam. De thematiek in dit verhaal is echter wel heel anders.

De schrijfstijl is prettig en sluit aan bij de doelgroep. Het zorgt ervoor dat Ik geloof in jou fijn wegleest en toegankelijk wordt voor een breed en jong lezerspubliek. Het geloof is aanwezig, maar niet te nadrukkelijk. Dat vind ik fijn aan de boeken van Hinke van Abbema, het geloof speelt een rol, maar het wordt je als lezer niet opgedrongen. Dit maakt Ik geloof in jou ook prettig en fijn om te lezen als je niet religieus bent. Tenslotte is Billie Eilish echt een icoon onder de jongeren van nu, wat maakt dat de stukjes songtekst aan het begin van elk hoofdstuk goed gekozen zijn. Ik ken het album niet van voor tot achter uit mijn hoofd, dus ik kan niet beoordelen of de stukjes passend zijn. Ik let daar zelf nooit zo op.

Aicha en Sara zijn goed uitgewerkte personages. Aan de ene kant is er Aicha, voor wie het geloof belangrijk is. Ze neigt naar een eetstoornis en durft niet goed voor zichzelf op te komen. Ze is erg beïnvloedbaar. Aan de andere kant is daar Sara, voor wie het geloof minder belangrijk is geworden. Zij had al last van depressieve gedachtes en deze lijken steeds erger te worden. Ze heeft last van manische episodes. Zowel Aicha als Sara maken een groei door tijdens het verhaal, er is alleen een triest dieptepunt voor nodig om deze groei te bereiken voor één van hen.

Ik geloof in jou draait meer om de personages en hun ontwikkeling dan dat er een echt plot in het boek zit. Een plot gedreven boek past ook helemaal niet bij dit verhaal. Ik geloof in jou behandelt thematiek die ik er niet achter gezocht zou hebben. Diversiteit speelt een belangrijke rol. Geaardheid, cultuurverschillen, geloof: het zit er allemaal in. Er wordt op een respectvolle manier met deze thematiek omgesprongen en botsingen worden bespreekbaar gemaakt. Hierdoor krijgen alle personages de ruimte om ook echt te kunnen groeien.

Ik geloof in jou is een boek dat nodig is in deze tijden van cancel cultuur en polarisatie. Het lijkt erger dan ooit, de tegenstellingen in de wereld lijken bij deze huidige generatie jongeren haast onoverbrugbaar (oei, ik klink oud zo zeg!). Heb je een andere mening over een onderwerp, dan wordt je meteen gecancelled. Ik geloof in jou leert mensen – en vooral jongeren – dat je prima bevriend met elkaar kunt zijn ondanks verschillende opvattingen en religie. Dat lijkt tegenwoordig een beetje vergeten te worden. Ik geloof in jou komt daarom op een juist moment, de huidige coronacrisis lijkt dit alles alleen maar verder te versterken. Ik vind eigenlijk dat dit boek verplicht moet worden op middelbare scholen tijdens vakken als maatschappijleer en natuurlijk Nederlands. Van mij krijgt Ik geloof in jou van Hinke van Abbema ook 4 sterren.

2 reacties op “Ik geloof in jou van Hinke van Abbema”

Dit boek wil ik zeker lezen, dus ik houd de bieb in de gaten.
Juist omdat al die thema’s die je noemt, inderdaad, een grote rol spelen in het leven van nu.
Ik ken deze schrijfster niet, dus ook het andere deel ga ik lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.