Recensies

Het Schuilhuis van Rachel van Charante: Een auteur om in de gaten te houden

Op 14 april 2021 verscheen bij Xander Uitgevers B.V. Het Schuilhuis, het debuut van Rachel van Charante. Na tien jaar in de vastgoedsector te hebben gewerkt besloot Van Charante zich volledig op het schrijven te storten en dat is niet zonder succes.

Het Schuilhuis van Rachel van Charante: Een auteur om in de gaten te houdenHet schuilhuis by Rachel van Charante
Published by Xander Uitgevers B.V. on 14 april 2021
Genres: Historische fictie, Roman
ISBN: 9789401614016
Format: Paperback
Pages: 303
Goodreads
four-stars

Lochem, 1944. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang. De 18-jarige Victoria van Coevorden wordt door haar ouders aangespoord om te trouwen met haar steenrijke jeugdvriend Robert, omdat haar welgestelde familie grote financiële problemen heeft. Dan stort er een Engels gevechtsvliegtuig neer achter Victoria’s familielandhuis. De piloot overleeft de crash en Victoria biedt aan hem te helpen. In de gevaarlijke weken die volgen moet ze hem verborgen houden voor Robert en haar familie. Maar Robert houdt iets voor haar achter, en zodra Victoria dat ontdekt smeedt ze een plan waarvan ze de tragische gevolgen nog niet kan overzien.

Vijfenzeventig jaar later krijgt Victoria een advertentie onder ogen, en wordt ze alsnog door haar verleden ingehaald. Ze besluit haar stilzwijgen te verbreken… Het schuilhuis is een schitterend historisch verhaal vol rijke details, dat je grijpt vanaf de eerste pagina.

Lochem, 1944. De familie Van Coevorden verkeert in grote financiële nood. Ze moeten moeite doen om hun hoofd boven water te houden en om hun luxueuze levensstijl vast te houden. De oplossing ligt voor de hand: dochter Victoria moet trouwen met Robert Elschot-Van den Booij, een jongen uit een welgestelde familie. De familie van Robert zorgt er dan meteen voor dat het de familie van Victoria aan niets zal ontbreken. Victoria houdt niet van Robert, maar stemt er desondanks mee in om met hem te trouwen, zodat zij en haar familie het goed hebben. Amsterdam, heden. Iris vindt in een antiek meubelstuk een tabaksdoosje met foto’s. Ze besluit een advertentie te plaatsen om op zoek te gaan naar de eigenaar van deze foto’s. Zo kruisen de paden van Victoria en Iris elkaar. Victoria Wil graag het verleden vergeten, maar de advertentie van Iris gooit alles overhoop en dan haalt het verleden haar toch nog in.

Het schuilhuis vertelt een deel van de geschiedenis waar nog weinig over is geschreven. De meeste boeken over de Tweede Wereldoorlog vertellen over de onderduik van Joden of het verzet, maar niet over de Geallieerden die het land kwamen bevrijden. De flaptekst in combinatie met dit stukje geschiedenis en het gegeven van het geheim zorgden voor vrij hoge verwachtingen. Deze verwachtingen zijn waar gemaakt. Ik verwachtte een boek dat vlot weg leest en wat moeilijk weg te leggen is.

De hoofdstukken in Het Schuilhuis zijn kort. De afwisselingen tussen de tijdlijnen van Victoria en Iris zorgen voor een goede balans tussen heden en verleden. Van Charante heeft gebruik gemaakt van cliffhangers voor er van tijdlijn wordt gewisseld, hierdoor wil je door blijven lezen. Immers, het verhaal gaat verder en het moment is net spannend. Deze spanningsboog in combinatie met een toegankelijke schrijfstijl maakt dat je het boek moeilijk weg kunt leggen. Tevens bevat dit boek een klein thriller element wat het nog spannender maakt.

De uitwerking van de verhaallijn en de personages behoeven wel verbetering. Victoria was het best uitgewerkte personage, evenals Robert. Robert is een personage waar je rillingen van krijgt en dat is door de auteur goed neergezet. Ook Andrew, de Geallieerde piloot die onderduikt bij Victoria, is gedegen uitgewerkt voor de rol die hij speelt in het verhaal. De uitwerking van de personages uit het heden is minder goed geslaagd: zij blijven wat oppervlakkig. Iris is vrij naïef wat zorgde voor situaties die wat ongeloofwaardig waren. Deze ongeloofwaardige situaties zijn direct losse eindjes in de plot die niet meer aan elkaar geknoopt worden, waardoor de lezer met vragen blijft zitten.

Rachel van Charante heeft met Het Schuilhuis een sterk debuut neergezet dat je op het puntje van je leesplekje laat zitten. Dit komt voornamelijk door de spanningsboog en het thriller element dat in het verhaal naar voren komt. Aan de uitwerking van de personages en de plot mag nog wel iets meer gesleuteld worden, maar dit is zeker een auteur om in de gaten te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.