Categorieën
Recensies

Familie Liegt Nooit van Karen McManus

De Amerikaanse Karen McManus is een gevestigde naam binnen het young adult thriller genre. In 2019 was ze te gast op YALFest, hét evenement voor Young Adult lezers. Helaas was dat de laatste keer dat het werd georganiseerd. Afgelopen winter kwam haar nieuwste boek, Familie liegt nooit, uit. Het beloofd een spannend boek te worden met vele intriges en familiegeheimen.

[book-info]

De familie Story kent vele conflicten en geheimen. Het is zelfs zo erg dat oma Story haar kinderen heeft onterfd waardoor nichten en neef Milly, Aubrey en Jonah elkaar nauwelijks kennen. Op een dag krijgen zij een brief van oma om in de zomer op haar eiland te komen werken. Ze twijfelen allemaal of ze wel moeten gaan, maar thuisblijven is eigenlijk geen optie meer. De Story kinderen nemen allemaal hun eigen geheimen mee naar het eiland, maar ze proberen ook te achterhalen waarom oma haar kinderen heeft onterfd en haar kleinkinderen nooit heeft leren kennen. Familie liegt immers nooit, toch?

De flaptekst zorgt ervoor dat de verwachtingen hoog gespannen zijn. Een groot familiegeheim kan immers gevaarlijk en raadselachtig zijn. Helaas kwam die spanning niet goed uit de verf. Eerlijk gezegd vond ik het boek veel te mager voor een thriller. Het is makkelijk in één moeite weg te lezen zonder dat je ergens op het puntje van je stoel zit.

De schrijfstijl is vlot waardoor dat doorlezen ook goed lukt. Door de korte hoofdstukken en vele perspectiefwisselingen leest het boek makkelijk weg, maar het draagt niet bij aan de spanningsopbouw. In thrillers lukt dit door de perspectiefwisselingen meestal juist wel, maar in Familie liegt nooit slaagt de auteur hier niet in.

Doordat het boek zo makkelijk leest, blijven de personages op de vlakte. Je krijgt weinig van ze mee en je voelt nog minder met ze mee. Zij zijn, net als de plot, flinterdun. Hierdoor is het regelmatig voorgekomen dat ik me afvroeg waar dat spannende element nou zat. Het is leuk om achter het familiegeheim te komen, maar het blaast niemand echt van de sokken. De ontrafeling ging wat abrupt en het ging ook allemaal wel heel makkelijk. Nee, Familie liegt nooit is geen goede, spannende thriller.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.