Recensies

Familie Liegt Nooit van Karen McManus

De Amerikaanse Karen McManus is een gevestigde naam binnen het young adult thriller genre. In 2019 was ze te gast op YALFest, hét evenement voor Young Adult lezers. Helaas was dat de laatste keer dat het werd georganiseerd. Afgelopen winter kwam haar nieuwste boek, Familie liegt nooit, uit. Het beloofd een spannend boek te worden met vele intriges en familiegeheimen.

Familie Liegt Nooit van Karen McManusFamilie liegt nooit by Karen M. McManus
Published by Van Goor on 1 december 2020
Genres: Thriller, Young Adult
ISBN: 9789000373000
Format: Paperback
Pages: 288
Translator: Willeke Lempens
Goodreads
three-stars

Milly, Aubrey en Jonah Story zijn nichten en neef, maar ze kennen elkaar amper en hebben zelfs hun oma nog nooit ontmoet. Deze rijke vrouw leeft een teruggetrokken bestaan en onterfde hun ouders al voordat de kleinkinderen werden geboren. Wanneer ze alle drie een uitnodiging ontvangen om in de zomer op hun oma's resort op een eiland te komen werken, zijn ze dan ook verrast... en nieuwsgierig.

Voor hun ouders is het duidelijk: niet gaan is geen optie. Dit is een kans om via de kinderen weer bij hun moeder in de gunst te komen. Maar wanneer Milly, Aubrey en Jonah op het eiland arriveren, wordt meteen duidelijk dat hun oma andere plannen met hen heeft. Hoe langer ze blijven, hoe meer ze ervan doordrongen raken dat hun familiegeschiedenis behoorlijk duister en mysterieus is.

De gehele familie Story heeft geheimen. Wat hen jaren geleden uit elkaar heeft gedreven, is nog niet voorbij - en deze zomer zullen Milly, Aubrey en Jonah de gruwelijke waarheid ontdekken.

De familie Story kent vele conflicten en geheimen. Het is zelfs zo erg dat oma Story haar kinderen heeft onterfd waardoor nichten en neef Milly, Aubrey en Jonah elkaar nauwelijks kennen. Op een dag krijgen zij een brief van oma om in de zomer op haar eiland te komen werken. Ze twijfelen allemaal of ze wel moeten gaan, maar thuisblijven is eigenlijk geen optie meer. De Story kinderen nemen allemaal hun eigen geheimen mee naar het eiland, maar ze proberen ook te achterhalen waarom oma haar kinderen heeft onterfd en haar kleinkinderen nooit heeft leren kennen. Familie liegt immers nooit, toch?

De flaptekst zorgt ervoor dat de verwachtingen hoog gespannen zijn. Een groot familiegeheim kan immers gevaarlijk en raadselachtig zijn. Helaas kwam die spanning niet goed uit de verf. Eerlijk gezegd vond ik het boek veel te mager voor een thriller. Het is makkelijk in één moeite weg te lezen zonder dat je ergens op het puntje van je stoel zit.

De schrijfstijl is vlot waardoor dat doorlezen ook goed lukt. Door de korte hoofdstukken en vele perspectiefwisselingen leest het boek makkelijk weg, maar het draagt niet bij aan de spanningsopbouw. In thrillers lukt dit door de perspectiefwisselingen meestal juist wel, maar in Familie liegt nooit slaagt de auteur hier niet in.

Doordat het boek zo makkelijk leest, blijven de personages op de vlakte. Je krijgt weinig van ze mee en je voelt nog minder met ze mee. Zij zijn, net als de plot, flinterdun. Hierdoor is het regelmatig voorgekomen dat ik me afvroeg waar dat spannende element nou zat. Het is leuk om achter het familiegeheim te komen, maar het blaast niemand echt van de sokken. De ontrafeling ging wat abrupt en het ging ook allemaal wel heel makkelijk. Nee, Familie liegt nooit is geen goede, spannende thriller.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.