Discussie: Lees ik reviews en/of spoilers voor ik besluit een boek te lezen?

Vandaag doe ik eens een heel andere blog post. In het Engels is er een meme, Let’s Talk Bookish. Hierin bespreken bloggers wekelijks een thema aan de hand van een bepaald discussietopic. Eén van deze topics uit het archief is “Lees je reviews en/of spoilers voor- of nadat je een boek hebt gelezen? Dit is een vrij controversieel topic, want de meeste lezers proberen spoilers te vermijden. Ik sta hier toch heel anders in.

Discussievragen:

Vind je het fijn om recensies te lezen voor je een bepaald boek oppakt? Zijn recensies belangrijk voor je om te bepalen welk boek je binnenkort zult lezen? Of wacht je liever met het opzoeken van recensies totdat je een boek hebt gelezen? Kijk je weleens naar spoilers voordat je een boek oppakt?

Om deze vraag maar meteen te beantwoorden: ja. Ik check absoluut recensies voor ik besluit of ik een boek überhaupt wil lezen of niet. De laatste tijd ben ik helaas vaak teleurgesteld door boeken, dus het opzoeken van recensies is voor mij een must geworden. Als ik dit niet doe, gebeurt het vaak alsnog dat ik recensies opzoek tijdens het lezen. Zeker als ik moeilijker door een boek kom. Ik wil dan weten of het aan het boek of aan mij ligt. Helaas ben ik erg gevoelig voor hypes en deze hebben mij met name vaak teleurgesteld. Omdat ik een enorme mood reader ben, Zorgen recensies er neit voor dat ik besluit of ik een boek meteen of later wil lezen, ze zorgen ervoor dat ik besluit of ik een boek überhaupt wil lezen of dat ik het aan mij voorbij laat gaan. Naderhand lees ik nauwelijks nog recensies. Als mijn oog er op valt wel, maar ik ga er niet meer actief naar op zoek.

Lees ik spoilers voor ik een boek ga lezen? Niet per se. Ongeduld is een slechte eigenschap en helaas bezit ik die. Tijdens het lezen word ik soms enorm ongeduldig en dan ga ik mezelf dus wel spoileren. Ja het is echt heel erg, maar ik blader dus stiekem naar het laatste hoofdstuk als ik die onbedwingbare neiging voel. Aan de andere kant is dit een goede manier om te bepalen of ik een boek uit wil lezen of niet wanneer ik grote twijfels heb en er voor geen meter doorheen kom. Op deze manier bepaal ik of ik het einde interessant genoeg vind om verder te lezen en te weten hoe het einde tot stand is gekomen of dat ik het boek lekker aan de kant leg. Gelukkig verpesten spoilers mijn leeservaring niet, dus kan ik dit makkelijk doen zonder me rot te voelen. Sterker nog, soms triggeren spoilers mij juist om sneller verder te lezen.


Hoe zit dat bij jou? Lees jij recensies voor je een boek oppakt of tijdens het lezen? En spoilers? Of lees je helemaal geen recensies en spoilers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: