Beslisboom voor het wel of niet verlengen van het hostingpakket van je blog

We horen het overal om ons heen en we zien het ook overal om ons heen. Alles wordt duurder. Energie, boodschappen en ga zo maar door. Misschien sta je er niet direct bij stil, maar ook de kosten van het onderhouden van je blog gaan omhoog. Of je nou een boekenblog runt of een ander soort blog, je moet hem toch ergens op het web “stallen”. Laatst kreeg ik een mailtje van mijn hosting provider met de nieuwe tarieven en ik schrok me kapot. Ik ben vast niet de enige met zo’n mail in de mailbox en die zich daardoor afvraagt of de hosting verlengd moet worden of niet. Ik besloot daarom eens een soort beslisboom te maken die je wellicht kan ondersteunen in je keuze voor verlenging of niet. Ik hoop dat je hier wat aan zult hebben.

Het begin

Mijn hosting gaat met ongeveer €20 per jaar omhoog. Pechvogel die ik ben, verloopt mijn hosting pakket in januari 2023. Mijn domein gaat nog iets langer mee, maar het zal mij niets verbazen als dat tarief ook omhoog gaat. Vorig jaar zou ik zonder blikken of blozen hebben verlengd zonder financiële gevolgen. Niet wetende dat ik het huis uit zou gaan en dat de inflatie zo hoog zou zijn. Met de nieuwe tarieven ga ik €107 betalen voor het meest simpele hosting pakket dat er is. Dan zou je denken, nou, dan ga je toch naar een ander? Dat wil ik niet meer. Ik heb ervaring met een andere hosting provider en ook die tarieven zijn flink gestegen. Daarnaast is je hele site verhuizen een helse klus. Voor mij redenen om toch mijn twijfels te hebben. Tijd om mijzelf wat vragen te stellen, al geef ik direct toe dat ik er nog niet helemaal uit ben. Stel jezelf deze vragen (en wat nog meer op jou van toepassing is) en hopelijk kom je tot een goed besluit voor jezelf.

Haal ik nog plezier uit bloggen?

Dit is denk ik de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen. Het staat of valt allemaal met het plezier dat jij in het bloggen en het onderhouden van je blog beleeft. Voel je nog steeds dezelfde passie als je deed toen je je blog begon? Of is je drive juist gegroeid? Of juist niet? Haal je nog voldoening uit het schrijven van blog posts? Heb je nog inspiratie genoeg of ligt je focus toch meer op andere zaken of social media?

Deze vraag is meteen al moeilijk voor mij. Ik merk dat ik nog steeds zin heb om te bloggen, maar dat ik website onderhoud lastig vind. Ik kan nou eenmaal geen fancy looking blog op het web zetten met allemaal leuke kleurtjes en plaatjes. Ook merk ik dat ik soms een soort “verplichting” voel om te bloggen. De ene keer is dit sterk aanwezig, een andere keer weer niet. Daarnaast merk ik dat ik weinig inspiratie heb voor nieuwe content en dat promotie van mijn blog het eerste is dat wordt verwaarloosd als ik het druk heb. Toen ik in 2017 begon had ik nog een heel ander leven. Ik stond op het punt af te studeren en had de eerste twee jaar geen werk. Nu werk ik vier dagen en ook al is het hybride, het kost toch energie. Daarnaast moet ik het huishouden draaiende houden en dan plof ik al snel neer op de bank met een boek in plaats van dat ik achter de computer kruip om te bloggen. Zoals eerder gezegd heb ik er ook nog wel zin in.

Als ik mijn blog niet verleng, zal ik het dan gaan missen?

Been there, done that. Ik weet gewoon dat als ik het bloggen opgeef, ik het toch niet kan laten en het ga missen. Ik doe het immers al vijf jaar. Maar, is het het enorme bedrag wel waard? Daar ben ik nog niet uit.

Zijn er andere manieren om mijn voorliefde voor hetgeen waar ik over blog kwijt te kunnen?

Veel mensen stappen over naar Instagram of TikTok. Dit geldt denk ik niet alleen voor boekenbloggers, maar daar kan ik niet goed over oordelen omdat ik dat niet weet. Deze platformen vind ik niet ideaal om recensies op te delen. Je hebt een teken- of tijdlimiet in je posts waardoor je nooit een goede recensie kwijt zou kunnen. Er zijn mensen die het lukt, maar op deze sociale media draait het toch om het visuele aspect en laat dat nou juist niet werken voor mij. Ik kan wel op Hebban of Goodreads mijn recensie schrijven, maar op de een of andere manier miste ik het hebben van een blog toch steeds. Hoewel alles bijhouden veel werk is.

Kun ik mijn domein houden zonder hosting provider?

Ja, dit kan gedeeltelijk. Ik heb een hosting die afloopt in januari en een domein dat afloopt in maart. Op WordPress kun je je domein alleen koppelen aan een betaald WordPress pakket. Die prijzen zijn in dollars, maar ook dat gaat in de papieren lopen. Ik zou deze optie dus niet aanraden, kun je net zo goed je hosting behouden. Het is mogelijk om je domein te koppelen aan een Blogspot blog (werkt via Blogger van Google), maar ik heb nog niet gevonden hoe dit moet. Dit kan wel een optie voor je zijn, omdat domeinnamen hooguit twee tientjes per jaar kosten en Blogger gratis is. Houd hierbij wel in je achterhoofd dat het reactie systeem van Blogger anders werkt dan dat van WordPress, in mijn opzicht werkt dit minder ideaal. Ik merk dat het reageren op elkaars blogs de laatste jaren minimaal is, maar het reactie systeem van Blogger verhoogd deze drempel mijns inziens alleen maar.

Werkt een gratis WordPress blog voor mij?

Een gratis blog op WordPress.com is een eenvoudige optie om toch te kunnen blijven bloggen. Ik heb dan wel een probleempje, want ik heb ooit een blog aangemaakt met als adres laurieleest.wordpress.com om dit blog vervolgens te verwijderen. Dan verwijder je niet alleen je blog, maar ook het wordpress domein kan niet meer worden gebruikt. Ik krijg dan een domein met heel veel cijfers als alternatief en dat is niet te onthouden. Hierdoor wordt het voor bezoekers minder aantrekkelijk om je blog te bezoeken, laat staan het te kunnen vinden. Mocht je een gratis WordPress blog overwegen en later toch weer een eigen hosting willen? Gooi het WordPress.com blog dan nooit weg, want je komt er niet meer bij. Bedenk ook dat je op een gratis WordPress blog niet alle gemakken (meer) hebt zoals je die op een eigen hosting wel hebt. Je hebt geen handige plugins meer, minder keuze in thema’s enzovoorts.


Tot zover de vragen die je wellicht op weg helpen om de juiste beslissing te nemen over het al dan niet verlengen van je hosting voor je blog. Ik ben er zelf nog niet helemaal uit. Ben ik iets vergeten? Laat het mij dan gerust weten. Vergeet niet dat voor iedereen andere afwegingen gelden, dus vul het lijstje voor jezelf ook zeker aan met voor jou relevante vragen. Ik hoop dat je de juiste keuze kunt maken, hoe moeilijk die ook is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: