Recensies

De Zevende Zus van Lucinda Riley: Het verhaal is nog niet afgerond

Na ruim een jaar wachten was het dan eindelijk zover: De zevende zus van Lucinda Riley verscheen. Dit zou hét deel zijn waarin lezers antwoord zouden krijgen op de vraag: “Wie is toch die onbekende zevende zus Merope?”. Jammer, want dat gebeurde niet. Vlak voor de verschijning van dit deel kondigde Riley aan dat er nog een achtste deel zal verschijnen waarin het verhaal van Pa Salt wordt verteld.

De Zevende Zus van Lucinda Riley: Het verhaal is nog niet afgerondDe zevende zus by Lucinda Riley
Series: De Zeven Zussen #7
Published by Xander Uitgevers B.V. on 6 mei 2021
Genres: Roman
ISBN: 9789401614283
Format: Paperback
Pages: 696
Translator: Dieuwke van der Veen, Erica Disco, Irene Goes, Anne Jongeling
Goodreads
four-stars

Na de onthulling van Georg Hoffman dat de missende zus misschien is gevonden, ontdekken Maia en Ally dat er maar twee aanwijzingen zijn: het adres van een wijngaard in Nieuw-Zeeland en een tekening van een bijzondere stervormige ring. Ze besluiten dat CeCe, die in Australië woont, op onderzoek uit moet. Er begint een race tegen de klok om de ontbrekende zus te vinden, en de zoektocht voert de zussen over de hele wereld. Elke zus probeert haar spoor te volgen - in Nieuw Zeeland, Canada, Engeland, Frankrijk en Ierland - maar 'Merry' weet steeds weg te glippen. Het lijkt erop dat ze helemaal niet gevonden wil worden...

In De zevende zus gaan de zusjes D’Aplièse op zoek naar hun onbekende zevende zus Merope. Volgens de mythe van de zeven zusters van de Pleiaden zijn er zeven zussen, maar er zijn er altijd maar zes opgegroeid op Atlantis. Nadat de zussen coördinaten en een tekening van een ring hebben gekregen gaan ze op zoek. Alleen Merope laat zich niet zo gemakkelijk vinden. Allereerst gaat Cece op zoek om vervolgens het stokje door te geven aan haar andere zussen. Alleen is Merope hun telkens net een stapje voor.

Dit is een kat en muis spel tussen Merope (Mary) en de zusjes waarin we – in tegenstelling tot de eerdere delen – alle zussen volgen. Het is daarom niet mogelijk om zomaar in te stappen bij dit deel. Je mist dan teveel achtergrond informatie om de puzzelstukjes in elkaar te passen.

Net als de eerdere delen speelt De zevende zus zich af in zowel het heden als het verleden. Voor de historische tijdlijn reizen we af naar Ierland, om precies te zijn naar West Cork. Hier maken we kennis met het verleden van Mary, het personage dat we nu volgen. Deze kennismaking begint in de jaren ’20 van de vorige eeuw, ten tijde van de Ierse onafhankelijkheidsoorlog. Vervolgens maken we een sprong naar de jaren ’50 om later weer terug te keren naar de jaren ’20. Zo wordt stukje bij beetje het verleden van Mary ontrafeld. Als lezer zit je door deze tijdssprongen langer in spanning wat ervoor zorgt dat Riley je helemaal meeneemt het verhaal in. Het was daarom ook niet heel moeilijk om dit deel achter elkaar door te lezen.

Wat jammer is, is dat we de personages minder goed leren kennen dan in de eerdere delen. Wellicht komt dat doordat we meerdere zussen tegelijk volgen en Mary zelf haar verleden niet onder ogen wil komen. Het einde maakt dan weer veel goed, want het verhaal is absoluut nog niet afgerond. Riley gooit er op de laatste bladzijde zelfs nog een onthulling tegenaan. Slimme truc, want nu moet je eigenlijk wel Atlas: het verhaal van Pa Salt (verschijningsdatum ergens in 2022) lezen om een mooi afgerond verhaal te krijgen. Al met al was De zevende zus het wachten meer dan waard.

Een gedachte over “De Zevende Zus van Lucinda Riley: Het verhaal is nog niet afgerond”

  1. ‘k heb nog geen een zus gelezen (waarom weet ik eigenlijk niet), maar nu wordt ik toch wel nieuwsgierig, hoor.
    En de bieb is weer open, dus….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.