Recensies

De verloren dochter van Morgan Jones

Een aantal maanden geleden zag ik in de Bookchoice shop het boek De verloren dochter van Morgan Jones staan voor een prikkie. Ik besloot het te kopen, want de achterflap klonk heel interessant. Een thriller over iets wat een aantal jaar geleden dagelijks in het nieuws was: het kalifaat en de strijd tegen IS. Hoe zou deze waargebeurde nachtmerrie in een thriller zijn verwerkt? Naar deze vraag was ik zeer benieuwd.

De verloren dochter van Morgan JonesDe verloren dochter by Morgan Jones
Published by De Fontein on 5 juni 2018
Genres: Thriller
ISBN: 9789026146190
Format: eBook, Paperback
Pages: 384
Translator: Caecile de Hoog
Goodreads
three-stars

De verloren dochter van Morgan Jones is een thriller bovenop de gruwelen van het nieuws.

Abraham Mounirs nachtmerrie wordt bewaarheid als zijn geradicaliseerde 17-jarige dochter Sofia naar het kalifaat in Syrië afreist. Zal hij haar ooit nog terugzien? Hij zet alles op alles om haar te vinden, zelfs wanneer dat betekent dat hij als terrorist te boek komt te staan.Sofia bouwt haar leven binnen het kalifaat op, trouw aan IS. Wanneer zij de gruwelen en indoctrinatie doorziet en wil vluchten, lijkt dat onmogelijk. Wist ze maar dat haar vader onderweg is…
Morgan Jones is het pseudoniem van een bekende Britse auteur. Met ‘De verloren dochter’ slaat hij een nieuwe (thriller)weg in. Hij woont en werkt in Londen.
'De wanhoop van de vader treft je als een mokerslag en zijn pogingen om zijn dochter niet alleen te redden maar ook te begrijpen, houden je op het puntje van je stoel.' - Claudia van der Werf, redacteur
‘Een geweldig boek, moedig van de auteur om empathisch te schrijven over een meisje dat naar het kalifaat afreist. Je gelooft het, je begrijpt het.’ - Caecile de Hoog, vertaler

De 17-jarige dochter van Abraham Mounir is geradicaliseerd en afgereisd naar het kalifaat in Syrië. Abraham zet alles op alles om haar terug te halen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Kan hij Sofia bereiken en redden voor het te laat is of zullen ze hier nooit meer uitkomen? Dat is de vraag die in De verloren dochter wordt gesteld. De flaptekst doet vermoeden dat dit een kat en muisspel wordt tussen vader, dochter en IS strijders. Wie is te vertrouwen en wie verlinkt je waar je bij staat? Door deze vragen waren mijn verwachtingen hoog gespannen.

Ik geef toe dat ik steeds kritischer wordt als het om thrillers gaat. De laatste tijd heeft een flaptekst mij meermaals teleurgesteld, het verhaal was totaal niet wat ik op basis van deze tekst verwachtte. Het was vaak veel minder spannend dan gedacht en dit geldt helaas ook voor De verloren dochter. De hoofdstukken zijn kort, maar dat doet het verhaal hier geen recht. Sterker nog, het is vrij verwarrend. De hoofdstukken van Sofia worden verteld vanuit de eerste persoon enkelvoud, maar die van Abraham uit de derde persoon enkelvoud. Dit zorgde ervoor dat ik mijn hoofd er echt bij moest houden om te weten vanuit wiens perspectief ik nu las. Verder zorgde er dit niet echt voor dat ik geprikkeld werd om door te lezen, ik kon het boek makkelijk aan de kant leggen.

De personages zijn wel goed uitgewerkt. Vooral de radicalisering van Sofia is goed weergegeven, evenals haar twijfels die ze later krijgt. Diep vanbinnen weet ze dat de propaganda van IS hartstikke fout is, maar toch gelooft ze erin en blijft dat ook doen. Tot een gebeurtenis haar de ogen opent. Over Abraham kom je minder te weten. Hij voelt ook afstandelijker aan en dat komt waarschijnlijk doordat we zijn hoofdstukken vanuit de derde persoon lezen.

Doordat de schrijfstijl wat verwarrend was en Abraham afstandelijk voelde, wist het verhaal mij niet in zijn greep te houden. De verloren dochter is een thriller die gebaseerd is op ware feiten en er is ook gedegen research naar gedaan, maar mij kon het niet doen laten huiveren. Wellicht ben ik te kritisch geworden.

Een gedachte over “De verloren dochter van Morgan Jones”

  1. Het onderwerp vind ik heel interessant, maar als ik jouw recensie lees (ik ben bij thrillers altijd al best kritisch) denk ik dat ik nog even wacht…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.