Categorieën
Recensies

Blogtour: Phobos 4 van Victor Dixen

In 2017 verscheen in Nederland het derde deel in de populaire young adult science fiction serie “Phobos” van de Franse auteur Victor Dixen. Aan het eind van dat deel bleek het verhaal nog niet af, maar de toenmalige uitgeverij zou het laatste deel niet gaan vertalen. Jammer, want Frans is geen gemakkelijke taal om zomaar even een boek in te lezen. Gelukkig heeft Dutch Venture Publishing het vierde en tevens laatste deel toch nog naar het Nederlands vertaald. Dit boek is gisteren officieel verschenen en is vertaald door Jamy Simons. Hoe zal het de Pioniers nu vergaan? Let op! Deze recensie bevat spoilers van de eerdere drie delen van Phobos.

Als onderdeel van deze blog tour heb ik het boek mogen ontvangen van de uitgever in ruil voor een eerlijke recensie. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Waardering: 4 uit 5.

In Phobos 4 wordt het verhaal opgepakt waar het in deel 3 was geëindigd: de pioniers gingen weer aan boord van de Cupido om terug te keren naar de aarde en er was zojuist iets onthuld. Doordat het verhaal begint waar we drieënhalf jaar geleden zijn geëindigd, was het wel even inkomen. Dit was echter van korte duur, want de schrijfstijl leest vlot en dat zorgt er weer voor dat je makkelijk in het verhaal wordt gezogen. In Phobos 4 keren de pioniers dus terug naar de aarde, maar door ontwikkelingen uit de eerdere delen gaat dat niet zonder slag of stoot. Je komt in dit deel hier meer over te weten, evenals over de gevolgen. Daarnaast kom je ook meer te weten over het verleden van Léonor, iets waar in de eerdere delen van deze serie veelvuldig over wordt gesproken. Eindelijk wordt ook deze puzzel gelegd.

Naast de al bekende pioniers uit het eerste seizoen krijgen de pioniers uit het tweede seizoen van het Genisis programma ook een rol in Phobos 4. Weleenswaar een kleinere rol, maar ze komen wel voor. Hen leer je daardoor ook niet echt kennen, op één van de pioniers na. Dit heeft iets te maken met Léonor, vanuit wiens perspectief je het grootste deel van de tijd leest. Net zoals in de voorgaande delen lezen we vanuit meerdere perspectieven, wat in dit verhaal ook niet anders kan. Er gebeurt zoveel tegelijk en dat dan ook nog eens op verschillende plaatsen tegelijk. Dit kan soms wat verwarrend zijn, maar als je hier eenmaal aan gewend bent kun je de cliffhangers die deze perspectiefwisselingen met zich meebrengen alleen maar waarderen.

Een leuke nieuwe toevoeging aan Phobos 4 zijn de comments op social media. Dit heeft alles te maken met het verloop van het verhaal, waar ik omwille van spoilers weinig over kan zeggen. Die irritante reclameblokken die in de vorige delen zaten zijn gelukkig verdwenen en vervangen door deze comments.

Het verhaal van Phobos 4 is afgerond, al voelt het niet zo. Het einde laat ruimte om ooit nog eens naar deze wereld terug te kunnen keren, want nog niet alles is opgelost. Deze cliffhanger is alleen niet zo heftig als de vorige, waardoor het verhaal op dit punt ook mooi kan eindigen. Phobos 4 zit weer goed in elkaar en gelukkig weten we nu hoe het eindigt.

Schema van de blogtour

Kijk ook eens bij de anddere deelnemers aan deze blogtour! De tour loopt van 5 t/m 9 juli, dous houd de blogs goed in de gaten. Hieronder volgt het schema:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.