Categorieën
Recensies

Amari en de nachtwachters van B.B. Alston

Amari en de nachtwachters is een boek dat een tijdje geleden in de Engelse versie op mijn radar kwam. Ik wilde het toen direct lezen, ook al is het eigenlijk een boek voor de wat oudere jeugd. Toch maakte het boek mij nieuwsgierig. Dit heeft ook te maken met de vele positieve reacties die ik las vanuit het buitenland. Ik bestelde het Nederlandse ebook vooruit en nadat het een aantal keer was uitgesteld (door corona?) verscheen het in maart dan eindelijk. Heeft dit boek mij net zo weten te betoveren als het dat bij andere lezers heeft gedaan?

Amari en de nachtwachters | B.B. Alston | Vertaald door Sandra C. Hessels | HarperCollins Holland | 2 maart 2021 | Hardcover | 368 pagina’s | ISBN 9789402707397 | Jeugd

Treed binnen in het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken… Amari Peters heeft altijd al gedacht dat haar vermiste broer Quinten nog leeft. Op een dag vindt ze in zijn kast een geheimzinnige, tikkende koffer, met daarin een uitnodiging voor een test bij het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken. Dáár zou haar broer kunnen zijn! Maar dan moet ze wel even heel snel gaan geloven in tovenaars, elfen, mysterieuze wezens en andere bovennatuurlijke zaken… In deze nieuwe wereld kan Amari eindelijk achterhalen wat er met Quinten is gebeurd. Maar dat is lastig als een slechte tovenaar de touwtjes in handen heeft en haar eigen bovennatuurlijke talent hartstikke illegaal blijkt. Hoe kan ze de proeven van het Bureau doorstaan?

Waardering: 5 uit 5.

Door de vele positieve geluiden waren mijn verwachtingen voor dit boek heel erg hoog. Vanuit het Nederlandse lezerspubliek klonken deze positieve geluiden eveneens, dus dat was voor mij een reden om toch even te wachten met het lezen van Amari en de nachtwachters. Ik ga de laatste tijd vaak slecht op hypes, deze vallen bij mij niet altijd goed. B.B. Alston heeft mijn verwachtingen met Amari en de nachtwachters wel waar kunnen maken, want wat een leuk boek is dit.

Na de verdwijning van haar broer Quinten wil Amari alles op alles zetten om hem te vinden. Zij gelooft namelijk niet dat hij zomaar is verdwenen en dat hij dood is. Na het zoveelste akkefietje op school wordt Amari van school gestuurd. Haar moeder doet alles om Amari op een goede school te laten studeren, maar ze hebben het niet breed. Een beurs is voor Amari daarom onmisbaar. Diezelfde dag nog wordt er een mysterieus koffertje voor haar bezorgd, van haar broer. Wat zit daar in? Een uitnodiging van het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken voor hun speciale zomerkamp. Haar broer heeft Amari aanbevolen. Amari besluit te gaan, maar dan moet ze wel even heel snel gaan geloven in magie, tovenaars en andere bovennatuurlijke wezens. Zal het lukken om Quinten te vinden?

De schrijfstijl van B.B. Alston is toegankelijk. Amari en de nachtwachters is een middle-grade boek, wat in Nederland vergelijkbaar is met een boek voor de wat oudere jeugd vanaf 10 jaar. Hierdoor is de schrijfstijl dus wat makkelijker, maar dat maakt helemaal niet uit. Alston weet je vanaf het begin meteen mee te nemen in de wereld van Amari en zorgt ervoor dat het boek moeilijk weg te leggen is.

Amari is een hoofdpersoon die al veel heeft meegemaakt. Haar broer is verdwenen, ze komt uit een achterstandswijk en krijgt veel te maken met racisme. Amari is namelijk een zwart meisje in een overwegend witte omgeving. Haar school is overwegend wit en ook op het zomerkamp van het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken is ze het enige zwarte meisje. Maar dat is niet het enige waardoor Amari te maken krijgt met racisme: ze bezit namelijk een gave die niet heel goed valt binnen de magische wereld. Amari voelt zich hierdoor continu het buitenbeentje. De thematiek wordt door de auteur subtiel met het verhaal verweven. Het is er wel, maar het voert niet de boventoon. Het boek draait niet om racisme, maar het speelt een rol. Naast Amari zijn er meer personages die allemaal hun rol hebben. De één is leuker dan de ander, net als in de echte wereld.

Het verhaal is goed opgebouwd. Het is spannend, maar niet te spannend. Dit is wellicht anders voor de doelgroep. Er is magie aanwezig waardoor er vreemde zaken gebeuren. Amari en de nachtwachters wordt vaak vergeleken met Harry Potter, maar dat vind ik een onterechte vergelijking. Alston heeft een hele nieuwe magische wereld gecreëerd en deze wereld smaakt naar meer. Ook is deze wereld verweven met de “gewone” wereld, wat in de meeste boeken met magie niet het geval is. Het verhaal leest fijn weg en blijft je van begin tot eind boeien.

Amari en de nachtwachters is een leuk, nieuw magisch boek voor kinderen vanaf 10 jaar. Het kaart belangrijke thema’s aan zoals racisme, maar deze voeren niet de boventoon. De thema’s zijn op een subtiele manier met het verhaal verweven, waardoor het boek niet belerend is. Dit zou ook niet passend zijn voor de jeugd. Lezen moet wel leuk blijven en Amari en de nachtwachters is een goede stimulans om het lezen leuk te houden. Dit boek is niet alleen leuk voor kinderen hoor, ook volwassenen zullen van de avonturen van Amari en het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken genieten.

Één reactie op “Amari en de nachtwachters van B.B. Alston”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.