Recensies

Het hart van de adelaar van Emmelie Arents hangt van veel Young Adult clichés aan elkaar

In het najaar van 2020 debuteerde de Vlaamse Emmelie Arents met haar boek Het hart van de adelaar bij uitgeverij Hamley Books. De reacties op sociale media waren lovend, veel YA-lezers waren enthousiast. De hype rondom dit debuut was dan ook groot. Iets dat voor mij een reden is het niet direct aan te durven een boek op te pakken, ik deed dit dan ook pas een half jaar later. Helaas viel Het hart van de adelaar mij tegen voor een boek waar zo’n grote hype omheen hing.

Het hart van de adelaar van Emmelie Arents hangt van veel Young Adult clichés aan elkaarHet Hart van de Adelaar by Emmelie Arents
Published by Hamley Books on 25 augustus 2020
Genres: Fantasy, Young Adult
ISBN: 9789463967242
Format: Hardcover
Pages: 351
Goodreads
two-stars

Joana Sky bezit het vermogen om dodelijke wensen uit te spreken, een talent dat in Tuvalon wordt gevreesd en vernietigd.
Wanneer ze ten onrechte wordt veroordeeld voor het uitspreken van een Hartbewerking, gaat ze de doodstraf tegemoet.

Koning Damon heeft echter andere plannen voor het meisje dat in staat is om harten te verpulveren. Ze begrijpt al snel dat haar leven gespaard werd met slechts één doel: het uitroeien van het rebellenleger de Adelaars. De tegenstanders worden sterker, maar Joana’s training aan het hof vormt haar tot het perfecte wapen.

De opdracht van de koning is harteloos: hij beveelt Joana om de Adelaars te vernietigen. Lukt het haar om weerstand te bieden en te overleven zonder haar eigen hart op te offeren?

Joana Sky is een hartbewerker. Door het uitvoeren van een illegale bewerking belandt ze – samen met haar verloofde – in een dodencel. Dan wordt ze gered door Evan, de prins. Hij neemt Joana mee naar het paleis om voor de koning te werken. Ondertussen probeert een rebellengroep de huidige koning van de troon te stoten en Joana wil zich daar graag bij aansluiten.

Toen ik de achterflap van Het hart van de adelaar las, klonk deze erg interessant. Achteraf gezien is het wel een heel cliché plot voor een young adult boek, iets dat ik me tijdens het lezen pas realiseerde. Door de hoge verwachtingen die de lovende reacties op dit boek hebben geschapen had ik mijn oogkleppen hiervoor op. Hierdoor werden mijn verwachtingen niet waargemaakt. Want, zo bleek, dit was niet het enige YA cliché dat ik tegenkwam.

De personages zijn erg standaard voor een verhaal binnen het young adult genre. Joana is de special snowflake die wordt gered door een prins. Deze prins is uiteraard erg vriendelijk en knap, maar heeft ook een geheime agenda. En een broer, die zo mogelijk nog knapper is. Voel je hem al aankomen? Juist ja, een liefdesdriehoek is geboren. Joana moet kiezen tussen de beide broers. Ik vond de personages ook niet genoeg uitgediept om te beklijven, dat deden ze dan ook niet.

De plot is een volgend cliché. Meisje wordt ter dood veroordeeld, wordt gered, meot voor de koning werken, wordt verliefd op twee jongens, probeert te ontsnappen, krijgt te maken met rebellen en ga zo maar door. Dit zorgde ervoor dat ik Het hart van de adelaar met steeds meer tegenzin uitlas, ik heb me enorm geërgerd aan deze clichés. Dit komt ook omdat ik al veel YA heb gelezen. Als je dit genre net begint te ontdekken is dit debuut van Emmelie Arents een leuk boek om te lezen, maar voor de ervaren lezer is het het zoveelste verhaal in een formule die in de beginjaren van het young adult genre erg goed werkte. Het hart van de adelaar is dan ook geen sterk debuut en het nodigt mij niet uit om nog meer van deze auteur te lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.