Algemeen, Tags & lijstjes

5X Historische romans die nog op mijn TBR staan

De laatste tijd merk ik dat ik vaak een historische roman oppak. In februari hadden de dames van Fabulous Feelgood op Hebban een meeleesmaand met historische romans. Tijdens zo’n meeleesmaand kom je er pas achter hoeveel boeken uit dit genre je nog op de plank hebt liggen om te lezen. Ik heb er in februari een aantal gelezen, maar ik ben nog niet klaar en er komen ook weer nieuwe bij. Vandaag dus geen The Friday Five, maar een lijstje met 5 historische romans die nog op mijn TBR staan.

De Nachtroos van Lucinda Riley

Naast De zevende zus (die ik bij het verschijnen van dit artikel vast al lees), ligt ook De Nachtroos van Lucinda Riley nog klaar om gelezen te worden. Dit boek ligt al sinds eind 2019 op me te wachten, dus het wordt tijd om deze eens op te pakken.

Jaipur, India, 1911. Vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog reist de el arige Anahita met de familie van een rijke vriendin mee naar Engeland. Daar ontmoet ze de jonge Donald Astbury, erfgenaam van het prachtige, afgelegen landgoed Astbury, en zijn sluwe moeder. De reis naar Engeland verloopt door deze ontmoeting heel anders dan Anahita ooit had kunnen denken… Een eeuw later komt actrice Rebecca Bradley voor een nieuwe film naar het inmiddels vervallen landgoed. Ze hoopt daar te kunnen ontsnappen aan de paparazzi en roddels die haar in Amerika achtervolgen. Tijdens het filmen ontmoet ze de Indiase Ari Malik, die naar Astbury is gekomen op zoek naar zijn familiegeschiedenis. Samen ontrafelen ze de duistere geheimen rond Astbury Hall en komen steeds dichter bij de waarheid die decennialang verborgen bleef.

Het klaprozenjaar van Corina Bomann

Naast de overige twee delen van “De vrouwen van de Leeuwenhof” serie staat de stand alone Het klaprozenjaar van Corina Bomann ook nog op de TBR. Deze gaat binnenkort wel gelezen worden, ik heb hier namelijk een leesafspraak voor gemaakt en hij zit deze maand in de selectie van Bookchoice.

Nicole groeide op als enig kind zonder vader en sindsdien droomt ze ervan zelf ooit een groot gezin te hebben. Als ze tot haar grote vreugde merkt dat ze zwanger is, lijkt haar droom werkelijkheid te worden… tot bij een onderzoek duidelijk wordt dat haar baby een erfelijke hartafwijking heeft. Maar zij en haar man noch haar moeder zijn de oorzaak van het defecte gen. Bang en vol brandende vragen gaat Nicole naar haar moeder, die in het verleden nooit over Nicoles vader wilde praten. Geconfronteerd met het verdriet van haar dochter begint -Marianne te vertellen: over de jaren na de Tweede Wereld-oorlog en de verbittering over alles wat Duits was die toen heerste; over haar grote liefde uit Frankrijk en de tijd die hen langzaam maar zeker uit elkaar dreef; over de grote eenzaamheid die ze sindsdien elke dag voelde. Nicole, diep geraakt door het verhaal van haar moeder, besluit dat het tijd wordt om de wonden uit het verleden te helen en haar kind een -toekomst te geven, en ze gaat op zoek naar haar vader…

De verloren kinderen van Diney Costeloe

Eigenlijk staan alle naar het Nederlands vertaalde romans van Diney Costeloe nog te wachten, maar volgens mij kwam ik De verloren kinderen het eerst tegen. Ik had dit boek ergens in 2017 of 2018 al op mijn Storytel boekenplank gezet, maar er inmiddels ook weer vanaf gehaald. Nu heb ik het ebook, dat betekent vaak dat ik het sneller zal lezen.

Engeland, 1948. Rita en Rosie Stevens zijn pas negen en vijf jaar oud als hun moeder Mavis, een oorlogsweduwe, zwanger raakt van de gewelddadige Jimmy Randall. Hij stelt haar voor de keuze: als zij wil trouwen om hun zoon te erkennen moet ze haar dochters opgeven. Mavis tekent de papieren van het weeshuis waar Jimmy de kinderen naartoe wil sturen zonder te beseffen dat ze daarmee al haar ouderlijke rechten overdraagt. Als het weeshuis een groep kinderen naar Australië stuurt ‘om daar een nieuw leven op te bouwen’, maken Rita en Rosie deel uit van die groep – en er is niets wat Mavis daaraan kan doen…

De jongen in de gestreepte pyjama van John Boyne

Eigenlijk kan dit niet… Ik heb dit boek nog niet gelezen en ik weet al jaren dat ik dit moet doen. Ik hoop toch echt binnenkort, want het is niet zo’n dik boek.

Berlijn, 1943. De negenjarige Bruno verhuist met zijn familie naar een plek ver weg. Hun nieuwe huis staat naast een hoog hek, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Op een van zijn ontdekkingstochten ontmoet Bruno een jongen wiens leven zeer verschilt van dat van hem. Toch worden de jongens vrienden, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft.

Aria van Nazanine Hozar

Aria van Nazanine Hozar is een boek dat ik vorig jaar dolgraag wilde lezen en het toen maar kocht omdat het er anders nooit van zou komen. En je raadt het al: het is er nog steeds niet van gekomen. Ik wil dit boek wel snel lezen, want ik hoor er goede verhalen over.

Het is 1953 en in Teheran hoort de jonge soldaat Behrouz in een steegje een baby huilen. Het meisje is duidelijk aan haar lot overgelaten en hij besluit het kindje naar huis mee te nemen. Behrouz heeft geen idee hoe groot de gevolgen zullen zijn van deze daad van barmhartigheid. Als dit meisje, Aria, de jaren erna opgroeit, heeft ze te maken met drie verschillende vrouwen die de rol van moeder op zich zullen nemen: de vrouw van Behrouz, die haar haat en mishandelt; de rijke weduwe Fereshteh, die haar wil beschermen; en de straatarme Mehri, wier geheimen zowel een zegen als een vloek zullen zijn.

Dit zijn slechts 5 historische romans die nog op mijn TBR staan. Willen jullie er nog meer zien? En, lees jij ook weleens een historische roman?

3 gedachten over “5X Historische romans die nog op mijn TBR staan”

  1. Er staan weer mooie boeken op je lijstje.
    Eigenlijk had ik nooit veel met historische romans, maar ik merk nu toch dat ook ìk ze steeds vaker pak (en lees!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.